Hrvatski radio

Radio Zadar

Policija danas pojačano kontrolira promet

16.01.2014.

07:24

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska policija pojačano će danas kontrolirati promet od 9 do 15 sati. Iz policije najavljuju kazne za sve nesavjesne vozače, ali i pješake koji budu kršili prometne propise.

Cilj akcije je povećati sigurnost u prometu, u prvom redu povećati sigurnost pješaka. Naime, prema podacima policije u 2013. godini u zoni odgovornosti PU zadarske stradalo ukupno 84 pješaka od čega je 1 osoba smrtno stradala (3 u 2012. godini), 32 pješaka zadobilo je teške tjelesne povrede (29 u 2012. godini) i 51 lakše tjelesne povrede (47 u 2012. godini).

Najčešći prekršaji vozača koji dovode do prometnih nesreća su neprilagođena i nepropisna brzina, nepropisna vožnja unazad, te nepropisno okretanje, dok je najčešći prekršaj i uzrok stradavanja pješaka nekorištenje obilježenih pješačkih prijelaza.

Stoga je policija najavila da će danas od 09.00 do 15.00 sati  provoditi niz mjera i radnji prema svim nesavjesnim vozačima, odnosno pješacima koji ne poštuju osnovna pravila Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Policija također upućuje trajni apel svim vozačima na povećan oprez i uvažavanje pješaka u prometu, a pješake na korištenje površina koje su njima namijenjene.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.