Hrvatski radio

Radio Zadar

06:33 / 03.03.2022.

Autor: Radio Zadar

Na Odjelu za sociologiju o mogućnosti regulacije digitalne kulture i novih digitalnih platformi

O mogućnostima regulacije digitalne kulture i novih digitalnih platformi

O mogućnostima regulacije digitalne kulture i novih digitalnih platformi

Foto: Odjel za sociologiju / Sveučilište u Zadru

U petak, 4. ožujka od 12-14h u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta na Novom kampusu, u organizaciji zadarskog Odjela za sociologiju, bit će priređen okrugli stol 'Digital Cultural Politics: From Policy to Practice and Back', koji će ugostiti međunarodne i domaće izlagače na temu potrebe i mogućnosti regulacije digitalne kulture i novih digitalnih platformi u smjeru njezine demokratizacije.

Na temu aktualnih digitalnih kulturnih politika u kontekstu pojave i porasta ekonomskog i kulturnog značaja tzv. novih digitalnih platformi govorit će:

izv. prof. dr. sc. Bjarki Valtysson, Sveučilište u Kopenhagenu

izv. prof. dr. sc. Aleksandar Brkić, Goldsmiths, Sveučilište u Londonu

doc. dr. sc. Krešimir Krolo, Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru

dr. sc. Paško Bilić, Odjel za kulturu i komunikacije, IRMO

Okrugli stol moderirat će dr. sc. Jaka Primorac s Odjela za kulturu i komunikacije (IRMO), a uvodnu riječ održat će izv. prof. dr. sc. Valerija Barada, pročelnica Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru te dr. sc. Marija Šarić, voditeljica Hrvatskog sociološkog društva - Podružnice Zadar.

Zbog svoje sveprisutnosti, online platforme svakim danom sve više utječu na naše offline i online živote. Neki teoretičari tako govore o usponu tzv. 'društva platformi'. Platforme također privlače pozornost kreatora javnih politika – prvenstveno zbog svoje ovisnosti o korisničkim podacima, utjecaja na tradicionalnu kulturnu te audio-vizualnu ponudu i potražnju, njihovog transnacionalnog dosega i sve veće koncentracije moći koju predstavljaju.

To nije bitno drugačije ni u okvirima EU-a, gdje je regulacija digitalnih tehnologija već neko vrijeme visoko na dnevnom redu, posebice uzimajući u obzir dominaciju velikih, uglavnom sjeverno-američkih poduzeća (npr. Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft, Netflix) koji, izravno ili neizravno, utječu na europski kulturni i audio-vizualni sektor. To otvara brojna pitanja vezana uz promjenjivu prirodu digitalne kulture, među kojima je i pitanje o mogućnostima i načinima njezine regulacije.

U svojoj knjizi „Digital Cultural Politics: From Policy to Practice” iz 2020., Bjarki Valtysson sa Sveučilišta u Kopenhagenu ističe kako za razumijevanje ovih procesa treba uzeti u razmatranje prvenstveno koncepte konvergencije i konvergirajuće regulacije kao ključne, te nadalje poziva na kritičan pristup vođen okvirom digitalnih kulturnih politika. Spomenuta knjiga otvara niz pitanja, od kojih će neka biti uzeta u razmatranje na ovom okruglom stolu, kao što su: Kako možemo tumačiti promjene u javnim politikama EU-a koje se odnose na online platforme te kulturni i audio-vizualni sektor? Koliko takve politike, ako uopće, osporavaju postojeće tržišne monopole te kako balansiraju tržišno natjecanje s kulturnom raznolikošću i pluralizmom?

S povećanjem korištenja internetskih platformi tijekom pandemije virusa COVID-19, da li je došlo do porasta u (ponovnom) stvaranju digitalnih kulturnih politika u Europi? Je li moguće govoriti o globalnim online platformama kao o novim ‘kulturnim institucijama’ te kakvi su obrasci potrošnje audio-vizualnih i ostalih kulturnih sadržaja putem platformi?

Kakve su, ukoliko postoje, politike EU-a usmjerene na ublažavanje nejednakog pristupa građana/ki takvim sadržajima ili na poduku građana/ki za njihovo korištenje? Možemo li govoriti o 'mitu' digitalne kulturne participacije? U konačnici, koji bi teorijski okviri bili najprikladniji za tumačenje ovih promjena?

 

Vezani sadržaj

Emisija

Zrcalo

Svake nedjelje od 17.00 sati bavimo se temama koje zrcale našu svakodnevicu. Zrcalo je nedjeljna mozaična emisija posvećena raznim društvenim temama i događanjima s naglaskom na kulturu, znanost i obrazovanje.

Poslušajte u Slušaonici