Hrvatski radio

Radio Zadar

OŠ Bartula Kašića na IT projektu "Škola budućnosti" – Izrada chatbota primjenom umjetne inteligencije

03.07.2022.

15:11

Autor: Radio Zadar/Vlatka Ignac OŠ B. Kašića

 Učenici OŠ B. Kašića na IT projektu 'Škola budućnosti'

Učenici OŠ B. Kašića na IT projektu 'Škola budućnosti'

Foto: - / -

Učenika OŠ Bartula Kašića uspješno su završili i 2. sezonu cijenjenog IT projekta Škola budućnosti – Izrada chatbota primjenom umjetne inteligencije kojI je pokrenula tvrtka STEMI u suradnji s INFOBIPOM. 


Završna konferenciju Innovation day @Alpha Centauri: THINK BIG održana je u Zagreb 2. srpnja na novoizgrađenom INFOBIP – ovom kampusu.

 Učenici OŠ B. Kašića na IT projektu 'Škola budućnosti'

Učenici OŠ B. Kašića na IT projektu 'Škola budućnosti'

Foto: - / -

Prošle školske godine učenici osmog razreda osvojili su prvu nagradu, a ove godine u projekt su uključeni novi učenici i učenice šestih razreda s ciljem da što više djece prati najnoviju tehnologiju te iskoristi svoje potencijale koje nažalost ne mogu kroz redovnu nastavu. Od početka školske godine glavni cilj je da učenici zadovolje uvjete i budu pozvani na završnu konferenciju koju je jednako kao i prošle godine, tehnološki spektakl, rekla je Vlatka Ignac, učiteljica matematike i informatike.


Galerija
 Učenici OŠ B. Kašića na IT projektu 'Škola budućnosti', Foto: -/-
 Učenici OŠ B. Kašića na IT projektu 'Škola budućnosti', Foto: -/- Učenici OŠ B. Kašića na IT projektu 'Škola budućnosti', Foto: -/- Učenici OŠ B. Kašića na IT projektu 'Škola budućnosti', Foto: -/-

Uvjet da možemo doći bio je napraviti chatbot što su djeca ispunila. Na sljedećim linkovima možete 'popričati' sa Zdravkom i Šapkom (chatbot su učenici šestih razreda samostalno programirali u RASI (framework baziran na prog. jeziku Python):

1. Zdravko , chatbot koji djecu uči kako se zdravo hraniti https://chatbot.stemi.education/chat/cl2g1v5mj439368g4xz3cnlg9zl?runId=cl4dz0lhk105303fkuqaud2zbke (chatbot su izradile Marija Trošelj i Roberta Vatavuk, 6.a)

2. Šapko , chatbot koji je nastao u suradnji sa Zadarskim azilom

https://chatbot.stemi.education/chat/cl2g1v9v8439516g4xzmqpmfetr?runId=cl4fbu1ug323243vyuqcpnmo0cp (chatbot su izradili Ivano Trošelj, Matija Ukalović, Frane Mišković, Marko Jurić, 6.c) , a mentorica im je učiteljica matematike i informatike Vlatka Ignac.


Galerija
 Učenici OŠ B. Kašića na IT projektu 'Škola budućnosti', Foto: -/-
 Učenici OŠ B. Kašića na IT projektu 'Škola budućnosti', Foto: -/-

Na završnoj konferenciji OŠ Bartola Kašića istaknuti su kao najaktivnija osnovna škola projekta što ih čini jako ponosne:


Galerija
 Učenici OŠ B. Kašića na IT projektu 'Škola budućnosti', Foto: -/-
 Učenici OŠ B. Kašića na IT projektu 'Škola budućnosti', Foto: -/-

Na konferenciji najviše reakcija izazvao je popularni SPOT robota iz Boston Dynamics.


Učenici su mogli isprobati razne vrste robota koje je složio Hrvatski robotički savez. FSB Racing Team je učenicima pokazao kako se gradi električna formula. Mogli su saznati kako se razvijaju sustavi za monitoring biljaka, okušati u vožnji automobila i dronovima (u simulatorima), saznati sve blockchainu i kriptovalutama, kako se AI koristi za pozitivan društveni utjecaj, kako roboti mogu kuhati hranu.


Vidjeti kako se izrađuju najekološkije tenisice na svijet, kako naočale mogu pomoći gluhim osobama... Učenici su mogli isprobati i puno igara - od arkada, pametnih kocki i Mundus board games, 'bombe' koje treba deaktivirati. Sve ovo učenici su mogli istražiti kroz igru potraga za blagom (treasure hunt) koristeći proširenu stvarnost. Ekipa iz STEM – ija i INFOBIP - a potrudila se da bude pravi tehnološki spektakl koji će učenici pamtiti cijeli život te puni entuzijazma nastaviti projekt u trećoj sezoni.

Galerija
OŠ Bartula Kašića na IT projektu "Škola budućnosti", Foto: -/-
OŠ Bartula Kašića na IT projektu "Škola budućnosti", Foto: -/-OŠ Bartula Kašića na IT projektu "Škola budućnosti", Foto: -/-OŠ Bartula Kašića na IT projektu "Škola budućnosti", Foto: -/-OŠ Bartula Kašića na IT projektu "Škola budućnosti", Foto: -/-OŠ Bartula Kašića na IT projektu "Škola budućnosti", Foto: -/-OŠ Bartula Kašića na IT projektu "Škola budućnosti", Foto: -/-OŠ Bartula Kašića na IT projektu "Škola budućnosti", Foto: -/-OŠ Bartula Kašića na IT projektu "Škola budućnosti", Foto: -/-OŠ Bartula Kašića na IT projektu "Škola budućnosti", Foto: -/-OŠ Bartula Kašića na IT projektu "Škola budućnosti", Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Popodne uz Radio Zadar

Popodnevni program Radio Zadra donosi u vaše domove najbolju domaću i stranu glazbu. Poslušajte naš glazbeni vremeplov Rollercoaster. Utorkom i četvrtkom od 16. i 15 donosimo najave i osvrte kulturnih događanja, a od od 18 do 19 sati slušate novosti s glazbene scene, naše i strane

Poslušajte u Slušaonici