Hrvatski radio

Radio Zadar

Medalje za zadarske bicikliste

30.06.2014.

07:41

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

7 državnih medalja za Bk Zadar, Juraj Ugrinić donio prvu seniorsku medalju zadarskom biciklizmu, Oliver Gojković postao dvostruki državni prvak u kategoriji U13.

Zadnji vikend u lipnju rezerviran je u biciklističkim kalendarima svih zemalja svijeta za održavanje državnih prvenstava u cestovnom biciklizmu. Ovogodišnje hrvatsko državno prvenstvo u disciplinama kronometar i cesta održano je u Topuskom u organizaciji Bk „Roda“ iz Siska. 

U petak 27.6. na programu je bila utrka na kronometar za sve kategorije na kojoj su članovi Bk Zadar osvojili 4 državne medalje.

Do svoje prve seniorske medalje osvojene u dresu Biciklističkog kluba Zadar došao je Juraj Ugrinić koji je u vožnji protiv štoperice na dužini od 30 kilometara došao do bronce sa rezultatom 0:41:15 vozeći prosječnom brzinom od 43,6 km/h. To je ujedno i prvo seniorsko odličje koje je osvojio neki od zadarskih biciklističkih klubova otkad je Hrvatska postala samostalna država.

Pobjednik u seniorskoj konkurenciji postao je stariji brat Emanuel Kišerlovski, s dvije minute boljim rezultatom.

Da se za budućnost zadarskog biciklizma ne treba bojati dokazali su ponovo Karlo Knežević koji je u kategoriji do 15 godina došao do bronce i Oliver Gojković koji je postao državni prvak u kategoriji biciklista do 13 godina ispred Janija Jakopovića iz Bk „Sv. Donat“. Knežević je udaljenost od 10 kilometara na kojoj se vozio kronometar za mlađe kategorije prešao za 0:16:23, dok je Gojković do pobjede došao sa 0:18:54. 

Među Veteranima A Ivan Gobin je već tradicionalno u disciplini najsrodnijoj njegovom bazičnom sportu triatlonu napravio dobar rezultat i uknjižio još jednu broncu sa rezultatom 0:22:45 na krono udaljenosti od 15 kilometara. 

U subotu su na rasporedu bile cestovne utrke na kojima su se odličja dijelila za kategorije početnika, kadeta, žene i veterane.

Oliver Gojković je svoju dominaciju među najmlađim hrvatskim biciklistima pokazao i u ovoj disciplini ostvarivši rezultat od 1:00:12 na dužini staze od 31,8 kilometara ostavivši konkurenciju skoro 5 minuta i prošavši kroz cilj sa tek pola minute zaostatka za pobjednicima u kategorijama do 14 i 15 godina starosti, a to su bili Carlo Jurišević iz Rijeke među U14 vozačima i Antonio Jovičić iz vinkovačkog „Sokola“ u kategoriji U15 koji je u završnom šprintu pobijedio Karla Kneževića iz Bk Zadar koji se morao zadovoljiti srebrom. 

Među djevojčicama do 15 godina do brončanog odličja je došla još jedna članica Bk Zadra Nina Dokoza i s tom medaljom ukupan zbroj osvojenih državnih medalja na ovom dvodnevnom najvažnijem državnom natjecanju podigla na sedam.

Kadetkinje Maja Perinović i Josipa Šintić zbog nedostatka natjecateljica u svojim kategorijama nastupile su sa biciklistima u kategoriji U15 i ostvarile 6. i 7. vrijeme dok Lucija Kevrić nije završila dosta zahtjevnu utrku sa mnoštvom zavoja, kratkih oštrih uspona i opasnih nizbrdica. U veteranskim kategorijama Marin Pejdo je osvojio 4. mjesto dok je Neven Pavić bio 6. 

U nedjelju su se za naslove državnih prvaka natjecali juniori i seniori. Juniorska kategorija pripala je Bruni Kristiću iz Vinkovaca ispred Davida Jabuke iz „Kamene“-Tribunj dok je najprestižniji naslov u seniorskoj kategoriji osvojio Radoslav Rogina koji vozi za slovensku ekipu „Adria Mobil“ u vremenu 3:41:28 na dužini staze od 143 kilometara. Iako se očekivala lagana pobjeda jednog od braće Kišerlovski, iskusni Varaždinac Rogina slijedećih godinu dana nositi će majicu sa obilježjima hrvatskog državnog prvaka.

Juraj Ugrinić je svoju prvu službenu cestovnu utrku u dresu Bk Zadar završio na šestom mjestu elitne kategorije među 13 vozača na startu u vremenu 4:05:29. Nakon polugodišnje pauze zbog loma ruke ovaj uspješni nastup na državnom prvenstvu i osvajanje medalje u utrci na kronometar može biti samo dodatni podstrek najkvalitetnijem zadarskom biciklistu za nastavak karijere.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.