Hrvatski radio

Radio Zadar

Petanijev novi rekord

15.09.2014.

14:36

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nedjelju 14.09. pored otoka Silbe, Božidar Petani iz zadarskog kluba za ronjenje na dah 2dive postavio je novi nacionalni rekord u disciplini free imersion s uronom na 95 metara.

U disciplini free imersion ronioc zaranja bez peraja povlačenjem rukama po konopu. Zbog velike dubine rekorda ekipa je krenula prema Silbi već u petak kako bi pripremila sve sigurnosne uvijete za subotu,  ali zbog vremenskih uvjeta ronjenje nije bilo moguće, tako da se moralo čekati smirivanje vremena, što se dogodilo u nedjelju. Petani je trebao zaroniti dublje od 92 metra koliko je iznosio aktualni rekord napravljen na Bahamina prošle godine (Veljano Zanki) u osjetno toplijem i mirnijem moru. Upravo zbog niže temperature mora zaron je bio znatno otežan,ali nakon 3 minute i 45 sekundi Petani je izronio, nakon kojih je uslijedilo olakšanje za mnogobrojnu ekipu koja je danima radila na organizaciji rekorda. Petani je rekord pripremao mukotrpno jer je trebali putovati sve dalje kao bi se našla potrebna dubina, ali trud se isplatio te postaje prvi zadranin s titulom državnog rekordera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.