Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadranima 5 postolja na Memorijalu Damir Zdrilić

03.05.2014.

08:47

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Biciklističkog kluba Zadar održana je najdugovječnija zadarska cestovna biciklistička utrka 55. "Velika Nagrada 1. Svibnja - Memorijal Damir Zdrilić", koja je u ovogodišnjem izdanju okupila dosad najveći broj licenciranih natjecatelja - čak 115 iz 16 hrvatskih, 6 slovenskih i dva bosanskohercegovačka kluba startalo je u 11 nagrađivanih kategorija.

Prva je na programu bila Kup utrka vozača do 13,14 i 15 godina starosti koji su vozili stazu od 22,5km. Među trinaestogodišnjacima pobijedio je Jaka Turk iz slovenske ekipe Adria-Mobil, drugi je bio Karlo Keretić iz varaždinske "Sloge" dok je treće mjesto pripalo Oliveru Gojkoviću iz Bk Zadar koji trenutno i vodi u poretku za Kup Hrvatske nakon tri održane utrke. Kategorija U14 pripala je također vozaču Adria-Mobila Janu Bevcu koji je ujedno i ukupni pobjednik utrke najmlađih biciklista sa vremenom 0:39:12 (prosjek utrke 34,438km/h), dok je kao drugi ukupni i prvi u U15 kategoriji slavio novi zadarski biciklistički potencijal Karlo Knežević iz Biciklističkog kluba Zadar koji je ovom pobjedom povećao i vodstvo u Kupu Hrvatske ispred Vodičanina Roka Fržopa koji je na Dračevcu završio kao drugoplasirani u kategoriji. Kod djevojčica koje na "Prvom svibnju" imaju zasebno nagrađivanje Varaždinka Karla Kožić iznenadila je Josipu Šintić i Maju Perinović iz Bk Zadra te odnijela prvo mjesto.
 
    Pljusak koji se pripremao za vrijeme utrke najmlađih kategorija nije poštedio veliku utrku, te su Juniori, Kadeti, Veterani, Rekreativci i Žene 52,5km startali po najgorim mogućim uvjetima. Broj od 80 vozača na kišnom startu prouzročio je nekoliko padova te vrlo brzo formiranje vodećih grupa. U takvim vremenskim uvjetima najbolje su se snašli slovenski Veterani A Uroš Vene i Jože Vesel koji su pobijedili utrku ispred Damjana Ivšaka iz Bk Stubaki u vremenu 1:16:09 postavivši novi rekord prosjeka zadarske utrke od 41,365km/h. Pobjedu kod Juniora odnio je David Jabuka iz Bk Kamena-Tribunj, kategorija Kadeta pripala je također hrvatskom vozaču Filipu Kvasini, dok je među veteranima B slavio Dragutin Špiljak (Bk Stubaki). U najstarijoj kategoriji Veterana C pobjedu je odnio legendarni Primož Čerin koji je ove godine nastupio po prvi put u Zadru, a stariji ljubitelji biciklizma ga pamte kao jednog od najboljih seniorskih vozača bivše države koji je kao profesionalac nastupao na Giru i Tour de Franceu. Među rekraetivcima do pobjede je došao također slovenski vozač Srečko Brulc (Kk Papež-Podgorje), a u toj kategoriji je mjesto na postolju osvojio i jedan član Bk Zadar, Đani Matešić. Za kraj nam je ostalo da spomenemo i pobjednicu u kategoriji Žena, Miu Radotić, trenutno jedinu hrvatsku biciklisticu u profesionalnom klubu (BTC City Ljubljana) koja je utrku sa svojim muškim kolegama završila na ukupnom 15. mjestu.
 
    Ovako velik odaziv na zadarsku utrku i cijenjena imena koja su na njoj nastupila odraz su kvalitetne organizacije i tradicije koju "Prvi svibanj" ima u hrvatskim biciklističkim krugovima. Sve to ne bi bilo moguće prvenstveno bez pokrovitelja utrke Grada Zadra i Zadarske Županije,hotela Porto koji je ugostio sudionike,firme Duopromet, te neizostavne Policijske uprave Zadarske čiji djelatnici posao na osiguranju utrke obavljaju besprijekorno. Zahvale idu i studentima angažiranima u redarskoj službi koje proljetni pljusak nije obeshrabrio te su ostali na svojim mjestima do posljednjega kruga. Zahvaljujemo i Područnoj školi Krune Krstića te svim stanovnicima Ploče i Dračevca na strpljenju i podršci biciklistima prilikom prolaska kraj njihovih domova. I za kraj zahvala članovima Biciklističkog kluba Zadar koji su kao i svake godine Praznik rada posvetili biciklizmu, neki organizirajući sve potrebno za održavanje natjecanja, a neki braneći boje kluba na domaćoj utrci.
 
Rezultati utrke su dostupni na poveznici http://www.bkzadar.hr/rezuiltati_2014/20140501_zadar.pdf , a kompletne fotogalerije sa  http://www.bkzadar.hr/foto_galerija.html
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.