Hrvatski radio

Radio Zadar

09:11 / 27.10.2014.

Autor: HRT-Centar Zadar

Završeno Otvoreno seniorsko i juniorsko prvenstvo Hrvatske u jedrenju

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 23. do 26. 10. u Zadru su vještine odmjeravali najbolji hrvatski jedriličari. Na pobjedničkim postoljima iznenađenja uglavnom nije bilo.

Očekivani osvajači naslova prvaka Hrvatske u seniorskim kategorijama, značajno neizvjesnije u juniorskim sažetak je četiri dana natjecanja u Zadru na Otvorenom seniorskom i juniorskom prvenstvu Hrvatske u jedrenju. 

U Laseru dominacija Tončija Stipanovića: 

Lijepa burica, dva dobra plova, bilo je zanimljivo. Prvi plov sam prvu oznaku obišao tek oko 20. mjesta, ali vjetra je nestalo tako da smo se svi našli na okupu na oznaci dva i niz vjetar je bio pravi gužvanac, što sam ja iskoristio i izbio na četvrto mjesto, do cilja treći. Drugi plov sam vodio od početka do kraja. Sve skupa, lijepa regata, uvijek guštamo jedriti doma, a sad u završno spremanje forme za finale Svjetskog kupa krajem studenog u Abu Dhabiu. Želim sezonu zaokružiti postoljem u Abu Dhabiukazao je Tonči Stipanović. 

Zanimljivo je bilo nadmetanje za srebro, koje je u konačnici uzeo Daniel Mihelić, bronca je pripala Filipu Jurišiću. Juniorski prvak Hrvatske u Laseru je Mario Zekan. 

Tina Mihelić neprikosnovena je bila u ženskom Laser Radialu. Zanimljivije je bilo natjecanje juniorki gdje je naslov uzela Ana Zelić. U muškom juniorskom Laser Radialu slavio je Marin Desabota. U najmanjoj inačici Lasera, 4.7, Rene Starić bila je ukupno prva i naravno time i najbolja djevojka. 

Među finašima broj jedan je bio rezerviran za Ivana Kljakovića Gašpića, srebro je osvojio Josip Olujić, broncu Nenad Bugarin. Među dvojcima klase 470, gdje nije bilo dovoljno hrvatskih posada da se podijele medalje, Šime Fantela i Igor Marenić bili su ipak drugi iza trenutačno treće ženske posade svijeta, Slovenki Tine Mrak i Veronice Macrol. 

Pa odlučili smo bili gentlemani i djevojkama prepustiti prvo mjesto haha. Ma danas mi je puknuo dio opreme, traka za višenje, upao sam u more, naravno izgubili smo time vodeću poziciju i osim što sam se smrznuo jer nije baš više ugodno biti mokar na buri izgubili smo vodstvo. Zadnji plov prvenstva smo vodili, međutim nestalo je vjetra, plov je prekinut, tako da nismo imali prigodu nadoknaditi taj jedan bod zaostatka. Dobar trening uoči Abu Dhabia – rekao je Šime Fantela. 

U juniorskoj dasci prvak Hrvatske je Janko Kovačević, u Zvijezdi Mate Arapov i Ante Šitić, u 420 također nije bilo dovoljno posada da bi se podijelile medalje, prvo mjesto zauzeli su Lovre Marfat i Karlo Vrsaljko.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.