Hrvatski radio

Radio Zadar

1. Festival češnjaka u Zadarskoj županiji

10.09.2014.

14:02

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Češnjak ili bijeli luk - još jedan od domaćih proizvoda s brojnim komparativnim prednostima nažalost nedovoljno iskorištenim. Kako bi se to promijenilo pokrenut je niz aktivnosti koje su danas okrunjene prvim Festivalom češnjaka u Zadarskoj županiji održanom u Benkovcu.

Domaći ili uvozni kako prepoznati? Nekima ni najmanji problem:

     Kineski vam nema ove resice, on je glatki skroz - objašnjava prodavačica s tržnice.

Nešto manje vještim procjeniteljima odgovor na pitanje domaći ili uvozni luk ubuduće bi trebao jamčiti certifikat - najavio je zadarski župan Stipe Zrilić:

     Želimo certificirati proizvođače domaćeg češnjaka da se zna da je to domaći proizvod i da se razlikuje od onoga drugoga. Taj drugi neće imati potvrdu ako ne prođe kroz naš projekt. Želimo zaštititi kvalitetu i cijenu i na taj način pomoći našim proizvođačima.

Revitalizacija autohtonih sorti češnjaka u Zadarskoj županiji trogodišnji je projekt Upravnog odjela za poljoprivredu. Cilj je revitalizacija autohtonih sorti češnjaka te unaprjeđenje njihove proizvodnje i plasmana na tržištu. Na festivalu se predstavilo 15 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Jedno od njih OPG Ivo Karlić iz Škabrnje:

     Slabo je tržište ali isto se borimo i eto, Bogu hvala, dođemo kraju. 

Festival luka je i dodatni turistički proizvod benkovačkog područja. Polako stvaramo brend destinaciju poznatu po izvornoj gastronomiji ističe Vanja Čvrljak direktor benkovačke Turističke zajednice:

     S obzirom da imamo manjak smještajnih kapaciteta, manjak ostalih turističkih sadržaja, s obzirom da nemamo more i da je naš turizam još uvijek orijentiran prema moru mi upravo ovakvim stvarima dovlačimo goste u Benkovac, našim prepoznatljivim manifestacijama.

A da gosti Benkovca na festivalu luka doznaju baš sve o češnjaku potrudili su se učenici zadarske Srednje škole Stanka Ožanića. Spleli su reštu od luka i cvijeća dužine oko 100 metara i educirali. Rea Kotlar:

     Češnjak povoljno djeluje na ljudski organizam. Djeluje antibakterijski, antiparazitski, smanjuje visoki tlak…

I tako već 5 tisuća godina kao jedna od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu, inače podrijetlom iz središnje Azije.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.