Hrvatski radio

Radio Zadar

23. obljetnica stradanja Škabrnje

18.11.2014.

06:00

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Škabrnja i njezini mještani danas obilježavaju 23. obljetnicu stradanja 43 civila i 15 branitelja koji su na današnji dan 1991. godine stradali u napadu na Škabrnju. Središnja komemoracija održat će se u 12 sati na Trgu dr.F. Tuđmana u Škabrnji.

Nakon komemoracije, slijedi Hodnja sjećanja do Spomen obilježja na mjesnom groblju sv.Luke, gdje će mještani Škabrnje, brojna izaslanstva civilnih vlasti, MUP-a i HV-a, obitelji poginulih, braniteljskih udruga, te udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata položiti cvijeće i zapaliti svijeće.

Uoči Komemoracije u 10 sati počast žrtvama bit će odana i na Spomen obilježju masovne grobnice u Škabrnji, nakon čega će u 11 sati nadbiskup zadarski Želimir Puljić predvoditi misu u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Podsjećamo, 18.studenog 1991. godine, rano ujutro, srpski agresor potpomognut pripadnicima 9. Kninskog korpusa bivše JNA na čelu s Ratkom Mladićem počeo je krvavi pohod na Škabrnju. Samo tog dana u Škabrnji je stradalo 43 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana i u susjednom Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u "Oluji" broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

Osim Zorane Banić do danas nitko nije odgovarao za zločin u Škabrnji, uključujući generala Ratka Mladića kojemu Haaški tužitelji u optužnici nisu stavili na teret zločine nad mještanima i braniteljima 1991.godine u Škarbnji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.