Hrvatski radio

Radio Zadar

11:55 / 06.03.2014.

Autor: Filip Buzov

30 posto žena u poduzetništvu, nedostaje više hrabrosti

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Diskriminacija žena na tržištu rada i dalje je prisutna u našem društvu, posljednji podaci za Hrvatsku govore kako je udio žena u poduzetništvu 30 posto, 27 posto ih je na rukovodećim mjestima, a tek ih se 19 posto nalazi u nadzornim odborima. U ukupnoj zaposlenosti njihov udio je 45 posto. Navedeni podaci izneseni su danas u sklopu tribine koje organizira Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova s naglaskom na predstavljanju mogućnosti u poduzetništvu i obrtu žena koje nudi Ministarstvo poduzetništva.

Na upit kako realizirati svoju poduzetničku ideju, pomoćnica u ministarstvu, Zdenka Lončar odgovara:

"Bez obzira gdje se gospođa nalazi, postoji Ured za gospodarstvo na razini općine, grada i županije, može dobiti informacije, na koji način osnovati tvrtku, također može se informirati putem mrežnih stranica Hamag investa, kako  pokrenuti poslovanje kroz projekte mikrokreditiranja, iznosi za prošlu godinu bili su oko 70 tisuća kuna, sa 0, 99 posto kamata. Također može se koristiti poticaj za samozapošljavanje koje daje Ministarstvo rada i socijalne skrbi, te u sklopu našeg programa za poduzetnike početnike."

Lončar je navela i neke podatke za prošlu godinu, tako su žene ostvarile 38 posto bespovratnih poticaja, a cilj je da se taj udio poveća do 40 posto, dok je onaj konačan doći do 50 posto, a to je u planu do 2020.godine. Nedostaje kaže još uvijek hrabrosti kod žena da naprave prvi poduzetnički korak. 

Tribina se održava povodom Međunarodnog žena, 8. ožujka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.