Hrvatski radio

Radio Zadar

12:18 / 17.02.2014.

Autor: A. Perica

85 000 novih radnih mjesta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca organiziralo je danas u Zadru prezentaciju i razgovor sa zadarskim gospodarstvenicima o prijedlogu Industrijske strategije Hrvatske do 2020.-te godine. Sadržaj dokumenta koji predviđa otvaranje oko 85 tisuća novih radnih mjesta od kojih čak 30 posto za visokoobrazovane kadrove predstavili su Sabina Škrtić pomoćnica ministra gospodarstva i v.d. predsjednica Hrvatske gospodarske komore i Tomislav Radoš savjetnik ministra, voditelj tima Ministarstva za izradu Strategije.

Provedbom industrijske strategije do 2020. godine trebalo bi se otvoriti oko 85.000 novih radnih mjesta, osigurati rast obujma industrijske proizvodnje po prosječnoj godišnjoj stopi od 2,85 posto. Od ukupnog broja novootvorenih radnih mjesta čak 30 posto trebalo bi biti za visokoobrazovane kadrove, a predviđa se rast produktivnosti radne snage za 68,9 posto te rast izvoza za 30 posto. O ambicioznom planu pomoćnica ministra Sabina Škrtić kaže:

" Da li je to optimistično? Mi smo išli prilično konzervativnim pristupom svjesni trenutačnih okolnosti i svih prepreka koje su pred nama kao i onoga što nam sve nedostaje . Mi mislimo da je to prilično realno. Ono što je isto tako važno napomenuti jest da smo pokušali napraviti takav scenarij i takav koncept da do 2020.-te dosegnemo ono što smo imali 2008.-me. godine. "

U Industrijskoj strategiji definirani su ključni industrijski sektori koji bi trebali potaknuti rast i razvoj cjelokupnoga gospodarstva:

" Ugrubo možemo ih pobrojati u smislu ICT-a, elektroindustrije, metaloprerađivačke industrije i farmacije. Naravno, ne možemo zaboraviti ni prehrambeno prerađivačku industriju niti industriju proizvodnje namještaja koje opet imaju nešto drugačije izazove ali jednako važne i značajne za naš ukupni ekonomski rast i razvoj i održivost "

Strategija predlaže drukčiji, novi pogled na prerađivačku industriju.

" A na prvom mjestu ono kako mi vidimo uvjetno rečeno reindustrijalizaciju Hrvatske, vidimo je po principima tzv. lake ekonomije - dakle upravljanja na temelju znanja, na temelju istraživanja i razvoja , na temelju inovacija. U krajnjoj liniji na sličan način o tome promišlja i EU. "- zaključila je Sabina Škrtić.

Javna rasprava trajat će mjesec dana , a do kraja prvog kvartala Industrijska strategija bi mogla ići i u službenu proceduru usvajanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.