Hrvatski radio

Radio Zadar

A što s eko proizvodnjom?

28.04.2014.

12:05

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nekoliko stotina mještana Škabrnje, Biljana Donjih i okolnih naselja prosvjedovalo je jučer zbog Crnog brda, otpada iz nekadašnje šibenske Tvornice ferolegura, koji je odložen samo nekoliko desetaka metara od prvih kuća. Neizbježno, na prosvjedu je opet postavljeno i pitanje Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada u Biljanama Donjim.

Centru za zbrinjavanje otpada nije mjesto u srcu ekološke proizvodnje  upozorila je Tatjana Jug iz Škabrnje:

Vi znate da taj Centar oni hoće smjestiti u srce Ravnih Kotara. Tu su izvori voda, OPG-i, eko nasadi. Pa to ne može više postojati.

Na objašnjenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode da bi promjena lokacije poremetila rok za uspostavljanje sustava za gospodarenje otpadom Zdravko Belušić iz eko Udruge Ravni Kotari odgovara :

Mi smo još prije dvije godine i dva mjeseca tražili da se promijeni lokacija, da se to vrijeme iskoristilo mi smo već na pola puta mogli biti, ali ne sluša se mišljenje javnosti.

Projektanti koji guraju lokaciju kaže Belušić, Ured Europske unije su informirali da lokalno stanovništvo nema primjedbe dodaje Belušić:

Imamo primjedbu, neka se pronađe bolja lokacija. Mi smo dali kao udruga , slušajući mišljenja lokalnog stanovništva 18 stručnih , argumentiranih primjedbi na lokaciju. Ni na jednu primjedbu nismo dobili odgovor iako zakon nalaže da moramo dobiti.

Obraćamo se i našim državnim tijelima i europskim uredima međutim zasad odgovora nema – kaže Belušić. Inače, iz Ministarstva su priopćili kako će pristigla pitanja i primjedbe  nadležno povjerenstvo razmotriti na svojoj sljedećoj sjednici u svibnju, no i kako je lokacija Centra definirana Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske te je konačna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.