Hrvatski radio

Radio Zadar

ADAC - bitan turistički partner

12.11.2014.

17:12

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najstariji auto-klub na svijetu, njemački ADAC, koji ima i vlastitu turističku agenciju, te gotovo 20 milijuna korisnika u Zadru je okupio dvjestotinjak agenata i drugih turističkih radnika iz Njemačke, s ciljem unapređenja svoje djelatnosti, te upoznavanja zadarske, šibenske i splitske turističke regije.

Osnovan daleke 1929. godine ADAC danas posluje kao klasičan auto-klub, ali i organizator turističkih putovanja. Istraživanja su pokazala da Nijemci najviše vjeruju ocjenama koje klub dodijeli određenoj destinaciji ili turističkoj regiji. U mreži od oko 10 tisuća putničkih agencija, te ugovorima s 200 aviokompanija i ponudom od 10 tisuća hotela u svijetu, ADAC je bitan partner i Hrvatskoj, posebno jer nam je njemačko tržište iznimno važno, ističe zamjenik ministra turizma Daglas Koraca. S time se slaže i Michael Frese, glasnogovornik ADAC-a, koji navodi da visina cestarine za automobilske goste ne igra odlučujuću ulogo kod odabira destinacije:

Onaj tko želi u Hrvatsku i na dalmatinsku obalu i ide autom, sigurno od puta neće odustati zbog visine cestarine.

U današnje digitalno doba, kada brojne djelatnosti propadaju zbog interneta, Frese se ne boji da će online - bukiranje smnjiti zanimanje turista za klasične turističke agenicije:

Turističkoj agenciji gost plaća jednaku cijenu kao i u slučaju online bukiranja. Naime, utvrdili smo da upravo putničke agencije zbog znanja i iskustva svojih djelatnika gostu pruža veću uslugu, od one na internetu. I to ga ništa ne košta. I sve dok je tako putničke agencije će zadržati svoju poziciju na tržištu.

Agenti i njemački stručnjaci na zadarskom području ostaju do nedjelje, a hoće li njihov boravak doprinijeti porastu njemačkih gostiju vidjet ćemo. U svakom slučaju raniji primjeri pokazuju, da u svim je zemljama i gradovima domaćinima broj turista iz Njemačke poraste za 15 do čak 30%.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.