Hrvatski radio

Radio Zadar

Akcija Hrvatskog Caritasa za nabavu novih udžbenika

10.06.2014.

14:07

Autor: HRT centar Zadar / Hrvatski Caritas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iduće školske godine u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj uvode se novi udžbenici, a dosadašnji izlaze iz uporabe. Zato je Hrvatski Caritas pokrenuo akciju njihova prikupljanja kako bi skupio financijska sredstva za nabavu novih za siromašne učenike. Akcija "Spremni za dobro!" traje do kraja mjeseca. Darujte stare udžbenike, bilježnice, novine i časopise za nove udžbenike učenika u potrebi.

Hrvatski Caritas  na tragu svojega poslanja, a svjestan teških životnih okolnosti i produbljenja krize koja teško pogađa osiromašene obitelji, odlučio je pokrenuti akciju "Spremni za dobro!", kojom im želi pomoći u nabavi novih školskih udžbenika za iduću školsku godinu. U školskoj godini 2014/2015., naime, u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj uvode se novi udžbenici, a dosadašnji trajno izlaze iz uporabe.

Ciljevi akcije "Spremni za dobro!" trojaki su:

  • pomoći učenicima iz siromašnih obitelji koji neće biti obuhvaćeni drugim mehanizmima potpore;
  • razvijati svijest o odgovornosti za stvoreno, osobito u djece i mladih;
  • mobilizirati zajednicu oko dobra, snažiti zajedništvo, solidarnost i vjeru da zajedno možemo biti nositelji promjena nabolje, napose  za najranjivije društvene skupine.

Akcija će diljem Hrvatske  trajati od 10. do 30. lipnja. U njoj će se kroz nekoliko mreža nastojati prikupiti što više starih školskih udžbenika, radnih i ostalih učeničkih bilježnica, časopisa i novina. Takve će se tiskovine, s jedne strane, prikupljati u osnovnim i srednjim školama posljednjih dana nastave, a potom će ih preuzimati i otkupljivati Unijapapir.

S druge strane, tijekom trajanja akcije pozivamo sve građane da navedene vrste tiskovina donesu u najbližu trgovinu našeg partnera u ovoj akciji Lidla Hrvatska u njihovu gradu, na za to određeno i označeno mjesto, i daruju ih Hrvatskom Caritasu.  Putem mreže od 85 Lidlovih trgovina i te će tiskovine doći do na otkupna mjesta Unijapapira.

Naposljetku, na područjima gdje u blizini nema Lidlovih trgovina, Hrvatski je Caritas pozvao župe da organiziraju prikupljanje tiskovina za potrebe akcije "Spremni za dobro!" i o tome obavijeste Unijapapir (ivan.prsa@unijapapir.hr), koji će organizirati preuzimanje i transport.

U akciju "Spremni za dobro!" mogu se uključiti i poslovni subjekti, jedinice lokalne uprave i samouprave, ustanove, udruge i građani:

  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa:
    IBAN HR05 23400091100080340, poziv na broj 610; SWIFT PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25kn po pozivu, PDV uključen)
  • on-line uplatama

Novčanim sredstvima koja dobije za  prikupljene stare udžbenike Hrvatski će Caritas formirati Fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji.  Sredstva će preko mreže nad/biskupijskih caritasa biti usmjerena korisnicima u svim krajevima Hrvatske. Na taj ćemo način solidarnošću i odgovornošću stare udžbenike zajedno pretvoriti u nove, izvor novih spoznaja, znanja i vrijednosti za našu djecu i mlade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.