Hrvatski radio

Radio Zadar

Akcija mladih: koliko će Centar zaista koštati ?

05.02.2014.

08:29

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Akcija mladih Zadar podržava potrebu sređivanja pitanja otpada na području Zadarske županije, ali ne i uvođenje novih problema u okoliš što Biljane Donje svakako jesu - poručuju gradski vijećnici te stranke.

Vijećnici su reagirali na naš tekst objavljen 3.veljače :

 Povodom teksta "Protivljenja puno, a do 2018. moramo riješiti problem s otpadom" gradski i županijski vijećnici/e Akcije mladih nisu na javnoj prezentaciji " iskazali sumnju u ekološku opravdanost projekta" nego smo vrlo zainteresirani za pitanja vezana za CGO i upoznati s  činjenicama za koje smatramo da smo ih dužni iznijeti u javnosti. Naša nezavisna članica mr.sc.jur. Marjana Botić koja je sudjelovala u posjetu CGO u Celju već je iznosila u javnosti konkretne prijedloge koji ukazuju na promašen odnos prema našim klimatskim, geografskim i gospodarskim razlikama planiranog centra u Biljanima donjim naspram referentnog centra u Celju, a jučer smo iznijeli neslagane s politikom "zastrašivanja" javnosti baukom penala i (upitnim) rješavanjem jednog problema; odlagalište Diklo i ostalih manjih nerazvrstanih i divljih odlagališta - drugim problemom; nedovoljno argumentiranom upotrebom prostora u poljoprivrednom kraju za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom. Napominjemo da poučeni iskustvom sa različitim građevinskim projektima koje su provodili isti ljudi, sumnje možemo jedino izraziti u njihovu sposobnost da ovaj projekt provedu uz suradnju s lokalnom zajednicom i po normalnoj cijeni koštanja.

Članovi Akcije Mladih Zadar koji su već govorili o potrebi gospodarenja otpadom na drugačiji način nego do sada, o potrebi prilagodbe tehnologije gospodarenje otpadom našim geografskim, gospodarskim i klimatskim uvjetima i najvažnije govorili smo o pitanjima odnosa prema lokalnoj zajednici kad se donose odluke koje utječu na život ponovno su aktivno doprinosili diskusiji nakon prezentacije. Na osnovi svega zaključujemo da se ovim pitanjima treba pristupiti sve obuhvatnije od onoga što nam prezentira lokalna i regionalna samouprava.

Naime prezentaciju je vodio direktor CGO g. Perović, a uvodnu riječ je održao dožupan B. Longin. Od g. Perovića čuli smo rekapitulaciju o CGO, studijama zaštite okoliša i radnjama koje će se poduzimati da Centar bude siguran - što je u redu. G. Perović nije dužan objašnjavati korelaciju između gospodarenja otpadom, cijene zbrinjavanja, odnosa sa drugim gospodarskim granama. To su trebali objasniti prisutni gradski i županijski čelnici.

Nitko od prisutnih gradskih i županijske vlasti; gradonačelnik, dogradonačelnici, župana i ostali nije rekao ni riječi o tome koje koristi od izgradnje, u predračunu 63 milijuna Eur-a vrijednog Centra. (Nažalost iskustvo nas uči da se takve investicije u Zadru tripliciraju ako ne i više, pa sumnjamo da bi Centar u konačnici mogao koštati zajednicu preko 100 milijuna Eura, i to samo Centar, bez ostalih potrebnih troškova.) - priopćili su iz Akcije mladih.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.