Hrvatski radio

Radio Zadar

Akcija Ribar - sustav zakazao?

04.12.2014.

14:18

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon uhićenja Rena Sinovčića zadarska oporba ali i javnost postavlja pitanje kako je moguće da Grad Zadar nije kontrolirao kako Nogometni klub Zadar troši novac iz gradskog proračuna, a radi se o preko 30 milijuna kuna koje je Grad proteklih godina dao klubu. Na pitanja o predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske tvrtke Vox danas su odgovarali sadašnji i bivši ministar financija.

 

Poklanja li Grad Zadar novac kao da je Djed Božićnjak ili bi ipak morao voditi računa kako se troši novac poreznih obveznika - pita se gradski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrać: Sada je iz ove situacije vrlo jasno da se iz NK Zadar isisavao novac. Ja sam na sve to upozoravao i tražio da se utvrdi trag novca, međutim do dana današnjeg u Gradu su uporno odbijali bilo kakvu izjvu u svezi toga i kontrolu sredstava, znači gradskog novca.
Ministarstvo je bilo protiv privatizacije NK Zadra upravo zbog sumnje na fiktivne troškove na što smo upozorili sve nadležne institucije - no i tri godine nakon toga nismo dobili nikakav odgovor te povjerenstvo nije moglo donijeti drukčiju odluku nego odobriti privatizaciju uz ogradu da ako se utvrdi zloupotreba prava da će se ona poništiti rekao je danas ministar Lalovac: Znači povjerenstvo nije moglo donijeti drugu odluku, jer ono mora donositi odluke sukladno zakonu o sportu a nije imalo ni jednog dokumenta iako su svim institucijama i više puta upućivane na moguće zloupotrebe.
I u slučaju predstečajne nagodbe Sinovćićeve medijske tvrtke Vox Ministarstvo je zatražilo istragu: Glasali smo protiv, vidjeli smo da je u tom dijelu bilo određenih zloupotreba, i također se prijavilo nadležnim institucijama i tada zapravo počinju cjelokupne istrage, ponovio je to i bivši ministar financija Slavko Linić: Falsificirani dokumenti nisu predmet predstečajne nagodbe i time se ne bavimo. Kako je glasala Porezna uprava i Ministarstvo financija? Protiv! Sad mi velite zašto nismo vidjeli mi taj račun. Pa nije naš posao da mi utvrđujemo falsifikatore i lažne račune. To je posao policije. Sad je utvrdila.

Preoblikovanje NK Zadra kao i drugih klubova odradila je država , a Grad još nije dioničar jer taj proces još nije dovršen izjavio je gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta - odbacujući optužbe oporbenih vijećnika o sumnjivome financiranju NK Zadra.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.