Hrvatski radio

Radio Zadar

Alternativa je arbitraža

01.04.2014.

12:31

Autor: B. Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sa 60 000 nelikvidnih poduzeća koja duguju preko 33 milijarde kuna nelikvidnost i dalje ostaje jedan od najvećih problema hrvatskoga gospodarstva. Poduzetnici na žalost imaju loša iskustva kod zaštite svojih prava. Sudski procesi traju predugo, a kad i završe često se nemaju iz čega naplatiti. Alternativa je arbitraža, no potrebno je mijenjati i svijest u poslovanju kaže Mihajlo Dika - predsjednik Stalnog arbitražnog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori koji je o rješavanju poslovnih sporova arbitražom održao predavanje u županijskoj gospodarskoj komori Zadar:

    " Pitanje je savjesnosti tih poslovnih partnera. U nekim drugim sredinama nepouzdani poslovni partneri se isključuju iz pravnog prometa u tom smislu da nitko s njima neće poslovati. Recimo u svijetu ako ne pristajete zaključiti arbitražni sporazum kad sklapate ugovor sa svojim poslovnim partnerom to je već jedan ozbiljan signal da možda zazirete od toga da se brzo riješi spor i da će možda doći do spora jer nećete uredno ispuniti svoju obvezu. " - kazao je Mihajlo Dika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.