Hrvatski radio

Radio Zadar

Američko priznanje za Gligorin sir

26.03.2014.

13:32

Autor: A. Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Paški sir iz maslinove komine Sirane Gligora iz Kolana osvojio je prvo mjesto i titulu najboljeg u kategoriji tvrdih ovčjih sireva na World Cheese Championship natjecanju u SAD-u. Ovo je prvo visoko međunarodno priznanje za Paški sir izvan europskog kontinenta i svjetska potvrda potencijala hrvatskih izvornih delicija.

U Sirani Gligora nikad ne miruju. Nakon paškog sira iz mošta proizvedenog prije par godina složili su recept za paški sir iz maslinove komine kod kojeg se, otkriva nam Ivan Gligora, dio završnog zrenja odvija u komini. Rezultat je titula najboljeg na svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva i to u konkurenciji više od 2 tisuće i 600 sireva iz 22 zemlje svijeta. U ocjenjivanju je sudjelovalo 50 međunarodnih sudaca. Nagrađeni Paški sir iz komine od mogućih 100 osvojio je 99,9 bodova na što su u obitelji Gligora posebno ponosni. Iako su pomeli poznate sireve iz Amerike i istaknute europske proizvođače ni ovom prigodom ne propuštaju istaknuti ulogu kooperanata: 

      " Imamo oko 130 kooperanata, a to znači i toliko obitelji. Pravi sir može se proizvesti iz pravoga mlijeka, a to pravo mlijeko mogu proizvoditi samo naši kooperanti ovdje na otoku Pagu jer se jedino iz paškog mlijeka s otoka Paga može proizvoditi paški sir. "

Unatoč svemu paški sir još uvijek nema zaštitu izvornosti o kojoj se toliko govori: 

      " Jednim dobrim dijelom smo krivi mi proizvođači paškoga sira na otoku Pagu, treba biti samokritičan pa to priznati, a jednim dijelom su krivi i u ministarstvu poljoprivrede. Nadam se da će mlade snage koje su se sada prihvatile toga posla i koje imaju više tolerancije i više živaca tu priču i privesti kraju."

Preostaje nam samo poželjeti im da u tome uspiju što prije.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.