Hrvatski radio

Radio Zadar

Ante Rubeša: "U trenutku kada smo došli do nekakvih informacija i uspjeli malo dublje zagrepsti u politiku kluba, izgubili smo legitimitet donošenja odluka"

22.02.2022.

12:08

Autor: Željko Kapelari

Ante Rubeša

Ante Rubeša

Foto: KK Zadar / KK Zadar

Nakon što je Ivan Sunara iz osobnih razloga podnio ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Zadar, to je tijelo ostalo na svega četiri člana. 

Što to konkretno znači i koji su sljedeći koraci, upitali smo Antu Rubešu, predsjednika NO-a.


- Kad smo saznali za odluku gospodina Sunare, odmah smo zatražili od uprave da krene u organizaciju Glavne skupštine kluba na kojoj ćemo ili proširiti ili smanjiti ukupan broj članova NO-a, kako bi on ponovno dobio legitimitet za donošenje odluka – rekao je Rubeša za Radio Zadar pa nastavio.


- Kada smo odlučili preuzeti odgovornost i ući u klub, zamislili smo da će, uz nas trojicu iz svake političke opcije, u NO-u biti i po jedan predstavnik veterana i navijača te četiri predstavnika sponzora. Međutim, kako su svi članovi prethodnog NO-a, izuzev Dina Martinovića, podnijeli ostavke, na kraju je ostalo samo nas pet. Sada nas je još jedan manje i nadam se da će se ova situacija čim prije riješiti da možemo dalje nastaviti normalno funkcionirati. Naravno, to što sada ne možemo donositi odluke, ne znači da prestajemo nadzirati rad kluba u bilo kojem trenutku. To je i dalje naša primarna zadaća.


Kada se očekuje sazivanje Glavne skupštine i popunjavanje Nadzornog odbora?


- Jučer smo zatražili od uprave da pokrene taj postupak i vjerujem da će se to realizirati kroz otprilike mjesec dana. Volio bih i da navijači predlože nekoga tko bi doprinio radu NO-a svojim znanjem, iskustvom, emocijom i ljubavlju, sve za boljitak kluba. Radimo na tome da KK Zadar postaje jedna dobra, prava zadarska priča i što se više pozitivnih i kvalitetnih ljudi uključi u to, tim bolje.


- Nekome će to možda biti i znakovito, ali upravo u trenutku kada smo došli do nekakvih informacija i uspjeli malo dublje zagrepsti u politiku kluba, izgubili smo legitimitet donošenja odluka. Svakako ćemo popričati otvoreno s upravom kako bi nam dodatno pojasnila neke stavke unutar proračuna te ugovore i financijske transakcije i sve ćemo u okviru zakona predočiti javnosti kako smo i obećali prilikom ulaska u klub.


Trener Vladimir Anzulović izrazio je želju, odnosno potrebu za pojačanjima.


- Postojeća momčad je kvalitetna i sigurno može dobiti svakoga u Hrvatskoj. U trenutačnoj financijskoj situaciji primarno nam je ispunjenje obveza prema onima koji su pod ugovorom, što se za sada uredno izvršava, a ne ulaženje u nove izdatke koje klub ne bi mogao podnijeti. Uostalom, to smo rekli i posljednji put, kada je netko u klubu, prije našeg dolaska, doveo pojačanje pa se za to morao tražiti rebalans. I tada smo rekli da na to više nećemo pristati.


Rubeša je nedavno spomenuo i mogućnost da klub podigne kredit.


- Moj osobni stav je da je mnogo poštenije i moralnije da klub sam snosi svoje financijske rizike, nego da se odgovornost uvijek iznova prebacuje na Grad, odnosno građane. Sredstva koja izdvaja Grad moraju prvenstveno biti uložena u mlade i u sportsku budućnost. Trenutačno je odnos na relaciji uprava – NO još uvijek dosta zamršen, no polako to odmršavamo i do kraja sezone ćemo vidjeti o čemu se tu radi. Svakako, ostajemo pozitivni u razmišljanjima i vjerujemo da će sve dobro završiti – zaključio je predsjednik Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Zadar. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.