Hrvatski radio

Radio Zadar

Arheolozi otkrivaju tajne Košljuna kod Novalje

30.01.2014.

10:42

Autor: dp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Košljlunu kod Novalje, te u okolici brda nalazi se neistraženo carstvo za arheologe.

Pred arheolozima je zagonetka - zbog čega su na malom prostoru, površine 2 x 2 kilometra između Caske i Novalje istodobno postojala čak tri značajna antička naselja.  

Odgovor na tu zagonetku nećemo doznati tako brzo, ali u tijeku su radovi koji, malo po malo donose nove spoznaje o antičkim naseljima na ovom prostoru. Naime, Arheološki muzej Zadar, u suradnji s odjelom za arheologiju Sveučilišta u Ljubljani, već desetak dana istražuje na brdu Košljun kod Caske. Istražuju se ostaci naselja, najprije prapovijesnog, a zatim rimskog, od kojeg su do danas sačuvane i na površini vidljive neke građevine, kao primjerice cisterne za vodu. Mnogi drugi objekti postali su vidljivi nakon što su očišćeni gornji dijelovi brojnih zidova. Jedno od važnijih saznanja, do kojih su arheolozi došli je i veličina naselja.

"Mi smo otkrili cijeli niz zidova za koje nismo znali prije toga. Tako da ove godine imamo još jedan puno, puno bogatiji raster tog centralnog dijela toga naselja. Dakle, kombinirajući sve to, i zračnu snimku i naša terenska istraživanja i geofiziku, sada možemo reći da je naselje najvjerojatnije zapremalo barem četiri hektara.", kaže ravnatelj Arheološkog muzeja i voditelj istraživanja, dr. Smiljan Gluščević.

I upravo zbog te veličine opet je u igri pretpostavka da se radi o Cissi, naselju o kojem se zna iz antičkih izvora, a koje su ranije teorije smiještale u Casku

"Svi su to povezivali, jer je to ta tzv. pučka etimologija, sa Caskom, međutim, kako tamo nema prapovijesnih nalaza, a nema ni u Novalji, Novalja je vjerojatno navalia, dakle luka, vrlo je vjerojatno da je ta mitska Cissa imala svoje središte ovdje na Košljunu.", dodaje.

Ministarstvu Kulture poslan je trogodišnji plan istraživanja Košljuna, a ako se potrebna sredstva odobre, radove će, kao što to radi i ove godine, financijski potpomoći i grad Novalja.

Na lokalitetu je bila novinarka Dorotea Perović.

             Pogledajte fotogaleriju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.