Hrvatski radio

Radio Zadar

Benkovcu, Gračacu i Lovincu pola milijuna kuna za gospodarenje otpadom

21.11.2019.

14:42

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

U benkovačkoj Gradskoj knjižnici predstavljen je projekt Izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom za Benkovac, Gračac i Lovinac. Ideja je s pola milijuna kuna educirati stanovništvo i promovirati potrebu za recikliranjem i odvojenim zbrinjavanjem otpada.

Hrvatska za malo više od mjesec dana mora odvajati i reciklirati 50 % otpadnog papira, metala, plastike i stakla. Obvezali smo se na to Europskoj uniji, ali od te brojke smo vrlo daleko. Priznaje to otvoreno Nikolina Bošnjak, voditeljica projekta Izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom za Benkovac, Gračac i Lovinac:

Problemi su mnogobrojni; nedostatak infrastrukture, neosviještenost i neinformiranost građana, neki stavovi i vrijednosti... Ali, s EU fondovima se može postići da se neke od tih stvari mijenjaju.

Stvari će pokušati mijenjati ovim projektom. Ukupna vrijednost mu je više od 470 tisuća kuna, od toga je više od 400 tisuća kuna bespovratnih sredstava Europske unije. Denis Vidaković, voditelj projekta uime Grada Benkovca:

Predviđeno je da se provede šest javnih tribina, 24 radionice po školama i 13 natjecanja u školama gdje će djeca imati zadatke da se nešto kreativno napravi od otpada. Isto tako, ovim projektom je predviđeno da se oformi web-stranica koja će za sve tri općine dati sve informacije o gospodarenju otpadom, o načinima zbrinjavanja, o lokacijama reciklažnih dvorišta... I na taj način je procijenjeno da je isplativo investirati u ovakve projekte.

Benkovačka srednja škola još uvijek nema kante za odvajanje otpada, ali i to i educiranje učenika će se vrlo brzo dogoditi, uvjerava ravnateljica Maja Brkljača:

Mislim da nisu ni djeca ni odrasli još svjesni koje posljedice može imati ako se ne prilagodimo i ne budemo reciklirali otpad.

Korak dalje otišli su pak u benkovačkoj osnovnoj školi. Ravnatelj Tonći Kuman napominje kako već imaju posebne spremnike za metal, plastiku i papir, ali to nije sve:

Dva puta godišnje organiziramo akciju skupljanja staroga papira i organiziramo prodaju. I nekoliko puta godiošnje djeca, u sklopu eko-akcija, skupljaju smeće, uređujemo okoliš škole, zasadimo stablo...

Sugovornici ističu: mladi puno savjesnije pristupaju razvrstavanju otpada, a veći problem je stariji dio populacije. Ipak, i stari i mladi – i u Benkovcu i u Gračacu i u Lovincu – od sljedeće godine sudjelovat će u plaćanju penala jer Hrvatska trenutačno odvaja tek 10 % otpada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.