Hrvatski radio

Radio Zadar

Berba grožđa na 60 % lanjske, ali naši vinari će i ove godine brati medalje

30.09.2021.

09:56

Autor: Filip Matijević

Berba grožđa na 60 % lanjske, ali naši vinari će i ove godine brati medalje

Berba grožđa na 60 % lanjske, ali naši vinari će i ove godine brati medalje

Foto: - / -

"Ulaskom u Europsku uniju smo očekivali da će biti lakše, da će nam se otvoriti svijet. Dogodilo se obratno, svijet je došao kod nas a mi nismo išli u svijet. Sedam puta više uvozimo vina nego što izvozimo. Moramo se uhvatiti svi za jedan štap i ići u svijet!"

Vinogradarsku godinu obilježila su dva klimatska čimbenika, a to su proljetni mraz i niske temperature početkom travnja i visoke temperature i suša tijekom ljeta. Zbog toga će berba grožđa biti na 60 % lanjske berbe. Posebno će to biti izraženo na području Nadinskog blata, ali vinogradi poljoprivredne zadruge Maslina i Vino u Polači kod domaćina Rade Bobanovića su u boljem stanju:

Mi smo završili berbu. Kod nas u Mas Vinu je bila zadovoljavajuća, nije ni osrednja, čak i bolja. Sve sorte su učinile svoje po dobru osim Cabarneta. Cabarnet je ostao malo ositan, ali opet smo imamo po 60 dkg po trsu.

Neovisno u urodu, vina će biti ponovno vrhunska. Naglašeno je to na jučerašnjoj najavnoj konferenciji ovogodišnje Sabatine kod Rade Bobanovića. Međunarodni susret vinogradara i vinara održat će se u Cavtatu od 4. do 7. studenog. Božo Novaković iz Zadružnog saveza Dalmacije:

Organiziramo dva termina prikupljanja uzoraka. Ovu subotu 2.10. imamo prikupljanje uzoraka buteljiranih vina, otvorenih vina i jakih alkoholnih pića u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića od 9 do 14 sati. A drugi termin je za mlada vina u subotu 16.10. na istoj lokaciji u isto vrijeme.

Na ovogodišnjoj Sabatini nastavit će se s provođenjem opsežnog zadatka svih hrvatskih – a posebno dalmatinskih – vinara:

Ulaskom u Europsku uniju smo očekivali da će biti lakše, da će nam se otvoriti svijet. Dogodilo se obratno, svijet je došao kod nas a mi nismo išli u svijet. Sedam puta više uvozimo vina nego što izvozimo. Moramo se uhvatiti svi za jedan štap i ići u svijet!

Zaključio je za Radio Zadar jedan od najboljih poznavatelja dalmatinskog vinogradarstva i vinarstva, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, Želimir Bašić.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.