Hrvatski radio

Radio Zadar

Besplatne instrukcije zlata vrijede

30.10.2015.

14:01

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Instrukcije ne vole ni učenici ni roditelji. Slab se uspjeh može popraviti, no obično instrukcije stoje između 70 i 100 kuna po satu. U Gradskoj knjižnici Zadar odlučili su taj problem riješiti besplatnim satima.

Na njim učenici i volonteri zajedno rade na problematičnom gradivu i ne odustaju dok se sve ne riješi.

Trinaestogodišnja Karla muku muči s matematikom. No ipak čini sve kako bi to popravila pa na dogovorene sate dolazi deset minuta prije. Glavobolju joj zadaju...

Proporcije, a najlakše su razlomci i tako. - kaže učenica Karla Smolić.

Zato je tu volonterka Ivana. Ne žali svoje vrijeme kako bi pomogla učenicima. Strpljivo objašnjava kako se rješavaju matematički zadaci.

Imala sam višak slobodnog vremena i raduje me sad s djecom tako da je to bio najlakši način da tome pristupim. - objašnjava volonterka Ivana Ćapeta.

Projekt je počeo skromno, no nakon pet godina zanimanje je golemo. Mnogi roditelji nemaju sedamdeset kuna, koliko najmanje stoji školski sat instrukcija.

Nije toliko čudno da postoji veliki interes učenika ali je nekako zahvalno da postoji veliki interes volontera jer je situacija u zadnjih pet godina se drastično promjenila i doosta je dobro strukturirana pa smo danas puno bolje posloženiji. - govori Mladen Masar iz zadarske Gradske knjižnice.

A ovdje se posložilo sve. Djeca s problemom i dobra volja da se on riješi. Karla je uspjela propraviti ocjenu.

Na instrukcije će dolaziti sve dok to bude potrebno jer joj vrijeme nije ograničeno novcem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.