Hrvatski radio

Radio Zadar

12:09 / 18.04.2014.

Autor: Božidar Kolega

Bez problema sa serumima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S toplijim vremenima i šetnjama u prirodi stižu i opasnosti od ugriza zmija te crnih udovica. Provjerili smo stoga kakvo je stanje sa serumima. Zmijskog protuotrova ima dovoljno, a i serum za ugriz crne udovice može se vrlo brzo nabaviti, potvrdili su nam u zadarskoj bolnici.

Godišnje se na području Zadarske županije dogodi od 3 do 5 ugriza crne udovice. Budući da serum ima kratak rok trajanja naručuje ga se uvijek u manjim količinama, a budući da ga Hrvatska ne proizvodi već se uvozi mora se voditi računa da se naruči na vrijeme. Voditeljica ljekarne zadarske bolnica Katija Nikpalj:

Ti serumi putuju ili iz Južnoafričke Republike ili iz Južne Amerike , i serumi koji se rade su vrlo kratkog roka, i zato je teško uzeti određenu količinu da stoji, ako  slučajno nekom bude trebalo, pa da tek onda upotrijebimo.

Veledrogerija od koje naručujemo,  serum ima, stoga neće biti problema. Bolnica ga može dobiti kada bude potreban , dodaje magistrica Nikpalj. Iako je ugriz crne udovice samo u iznimnim slučajevima smrtonosan, bolovi koje danima trpi ugrizeni su veliki, a alternativna terapija je nedovoljna kaže voditelj zaraznog odjela dr. Boris Dželalija. Što bolnica radi u tim slučajevima:

Znači davat ćemo lijekove koji će smanjiti ili ublažiti bol, i druge lijekove, infuzije jer ta osoba ima ozbiljno znojenje itd., ali to je minimalna pomoć, neću reći zanemariva, ali u svakom slučaju više nego nedostatna da bi se smanjila ta bol, jer to su iznimno jaki bolovi.

Bolesnik  velike bolove trpi 3 do 5 dana. Fatalan ishod moguć je samo u  tzv. krajnjim životnim dobima ,napominje doktor Dželalija, znači kod djece i kod starijih osoba pogotovo kod onih koji imaju  drugih zdravstvenih poteškoća, kronične bolesti srca, pluća, jetre i drugih organa. Stoga vijest kako se serum protiv crne udovice može nabaviti kada zatreba, svakako je dobra vijest. Također, napominje doktor Dželalija, seruma protiv puno opasnijeg ugriza zmija otrovnica, u zadarskoj bolnici imaju u dovoljnim količinama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.