Hrvatski radio

Radio Zadar

Bili smo kao jedan

21.01.2014.

07:51

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovaj tjedan prolazi u znaku obilježavanja 21. obljetnice Vojno redarstvene operacije Maslenica. Danas od 10 sati zadarskim ulicama proći će mimohod vojnih postrojbi.

To je bila prva velika oslobodilačka akcija hrvatske vojske i policije, u kojoj je oslobođen znatan dio zadarskoga zaleđa i nakon koje su ponovno prometno povezani jug i sjever Hrvatske. Tijekom i nakon operacije poginula su 127-orica branitelja.   

Operacija Maslenica za koju su po prvi put angažirane sve grane hrvatskih Oružanih snaga, službeno je započela na sutrašnji dan s glavnim ciljem - povezivanje sjeverne i južne Hrvatske. Njezin uspjeh bio je od iznimne važnosti jer je u očima javnosti potvrđena odlučnost Hrvatske za oslobađanje svojih okupiranih područja, a do tada dominantnom neprijatelju pokazan je visok stupanj organiziranosti i spremnosti naših oružanih snaga. Za akciju se zato i kaže kako je bila najava pobjedonosne Oluje. Josip Adžić i Sergej Luković koji su tada djelovali u snagama 72. bojne vojne policije, te dane nikada neće zaboraviti: 

To vrijeme smo bili svi kao jedan, tu se nije gledalo tko je odakle, tko je tko, tko je što, samo te vukao neki poriv da vratiš taj oslobođeni dio. To je bila neka sreća u nama… Nama je bilo bitno, sve oči su bile uprte u nas radimo nešto veliko, oslobađanje naše Domovine, jednostavno to mora biti napravljeno.     

Ovogodišnja obljetnica ostat će upamćena i po novom spomeniku, kamenom križu, koji je u spomen na poginule branitelje  podignut na sjevernoj strani Masleničkog mosta,  što su inicirali članovi Udruge veterana Vojne policije Osječko - baranjske županije i Udruge veterana Vojne policije Zadarske županije.  

U sklopu obilježavanja Maslenice jutros će na zadarskom Gradskom groblju te kod spomen obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi,biti položeni vijenci, a svoj dolazak najavio je i predsjednik Sabora Josip Leko. 

Od 10 sati, ulicama Poluotoka i zadarskim mostom proći će mimohod vojnih postrojbi. U Kneževoj palači, od 12 sati, ravnatelj Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata Ante Nazor održat će predavanje - Zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta iz 1990. godine.

Dino Stanin / Pixsell

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.