Hrvatski radio

Radio Zadar

Blagdan je Cvjetnice

13.04.2014.

08:35

Autor: S.Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kršćani danas slave blagdan Cvjetnice, kojim počinje bogato liturgijsko razdoblje Velikoga tjedna u kojem su sažeti smisao i poruka kršćanstva, ponajprije uspomenom na Isusovu muku. Na mise i bogoslužja danas se ide s maslinovim ili palminim grančicama, simbolično se sjećajući Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je obred blagoslova maslinovih grančica u crkvi svete Marije u Zadru. Nakon blagoslova slijedila je  procesija u katedralu svete Stošije gdje je Nadbiskup predvodioi svečano euharistijsko slavlje s pjevanjem Muke našega Gospodina. Cvjetnicom Crkva počinje Veliki tjedan Muke, Smrti i Uskrsnuća Isusa Krista.

Kršćani u Jeruzalemu već su se u 4. stoljeću skupljali na Maslinskom brdu noseći sa sobom maslinove ili palmine grančice, obnavljajući tako spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem. 

Posvećene maslinove grančice nose se kući i čuvaju cijelu godinu. Bogata je simbolika masline. Nalazimo je u svim kulturama i religijama. Prema jednoj kineskoj legendi maslina neutralizira otrove, u Japanu simbolizira ljubaznost, uspjeh u učenju. U Islamu - ona je središnje stablo, os svijeta. Za kršćane maslina je simbol mira, snage, pobjede. Danas blagoslovljene maslinove grančice u nekim našim krajevima odnose se i u polja da bi štitile od nepogoda, a najvažnije da bi kršćane podsjećala na život koji im je stekao Isus svojom mukom, križem i uskrsnućem. U crkvama se grančice čuvaju do iduće godine, potom se pale a njihovim se pepelom u obredu pepelnice vjernici posipaju u znak pokajanja i pokore.

         Osim slavljenja misa u crkvama u mnogim župama obavlja se i pobožnost križnoga puta. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.