Hrvatski radio

Radio Zadar

Blagdan je Velike Gospe

15.08.2014.

11:09

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Katolici danas svetkuju Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. Katolička Crkva je to vjerovanje potvrdila kao svoju dogmu. Proglasio ju je papa Pio XII. 1950. godine, a potvrdio Drugi vatikanski koncil. Blagdan se slavi u velikom broju država, a u Hrvatskoj je i državni blagdan.

Svetkovina Velike Gospe na misnim slavljima koja okupljaju tisuće hodočasnika osobito svečano se slavi u četiri marijanska svetišta u Zadarskoj nadbiskupiji - svetištu Gospe Maslinske na Belafuži u Zadru, župama Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu i Škabrnji te na Velikom Rujnu na Velebitu u župi sv. Jurja u Starigradu - Paklenici.

Današnji blagdan svečano će biti proslavljen i u Velom Ižu. Od 18 sati, u Župnoj crkvu je tradicionalna svečana glagoljaška misa, te procesija s Gospinim kipom uz obalu. Veli Iž je jedna od rijetkih župa gdje se još uvijek može čuti starohrvatsko glagoljaško pjevanje na staroslavenskom jeziku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.