Hrvatski radio

Radio Zadar

Blagdan Sv. Šime

08.10.2014.

06:30

Autor: S. Dražić, A. Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru se danas slavi blagdan sv. Šimuna, zaštitnika grada. Zlatno-srebrna škrinja iz 1380. godine u kojoj se čuva svečeva relikvija je otvorena kako bi vjernici idućih 8 dana izrazili svoje štovanje svecu Šimunu. Zadarski kroničari navode kako je tijelo sv Šime, za kojega u Bibliji piše da je na rukama držao dijete Isusa, doneseno iz Palestine u Zadar 1285. godine. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup. U 17 sati misa je s blagoslovom djece, a u 19 koncelebrirano misno slavlje u crkvi sv. Šime predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

U današnjem programu uz ostalo smo podsjetili na zanimljivu priču o tome kako je sv. Šime došao u Zadar. U tome nam je pomogao Livio Marijan, Zadranin koji je prije nekoliko mjeseci postao podđakon Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj i kancelar Križevačke eparhije. Poslušajte tonski prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.