Hrvatski radio

Radio Zadar

Blagdanski adrenalinski vikend

01.05.2014.

06:03

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Penjačkim natjecanjem za djecu u kanjonu Velike Paklenice danas je počeo 15. Međunarodni susret penjača - PAKLENICA 2014.

Današnji praznik i produženi vikend brojni zaljubljenici u prirodu odlučili su provesti u Nacionalnom Parku Paklenici, gdje je počeo 15. međunarodni susret penjača. Ni noćašnje kišno nevrijeme ljubitelje alpinizma nije omelo u današnjem savladavanju pakleničkih stijena.    

Iako jutro u Paklenici nije bilo obećavajuće, negdje oko podne ipak se kroz oblake pojavilo sunce. Vlaga na stijenama najmlađima nije pričinjavalo velike probleme. Trebalo se danas dokazati na prvom danu natjecanja Međunarodnoga susreta penjača koje je bilo posvećeno malim penjačima: 

"Uspio sam ispenjati 20 metara. Pitaju me je li me strah… naravno da nije, iako ima lokvica vode u stijenama koje su danas zbog kiše i skliske", rekao nam je trinaestogodišnji Domagoj 

Dok su se odrasli penjači pripremali za vikend natjecanje, u Paklenici je bilo podosta i onih koji su došli uživati u ljepotama. Neki su odlučili i do najviših velebitskih vrhova. 

Naš reporter naišao je na grupu Planinara koji su odlučili prespavati u Borisovom domu, večeras roštiljati, a rano ujutro krenuti za Vaganski vrh, kazali su.

Organizatori iz nacionalnoga parka i Turističke zajednice Starigrad - Paklenice nadaju se ljepšem vremenu u svibnju, kada u park nahrupe alpinisti iz čitavoga svijeta. 

Ravnatelj Parka Zlatko Marasović nada se da će do subote, kada je i glavno penjačko natjecanje u Paklenicu stići još alpinista i planinara. 

"Očekujemo najmanje tisuću posjetitelja. Vrijeme nam nije bilo sklono ni za Uskrsne blagdane. Većina ljudi ipak ne voli planinariti po kiši, zato je bilo manje posjetitelja nego lani. Svibanj će, nadamo se biti bolji."                                                      

 

PETAK – 2. svibnja 2014. 
Kanjon Velike Paklenice
6:00 – 20:00 Penjački maraton Paklenica - from dawn to dusk

Hotel Alan
21:30 VII. Paklenica Film Festival 

SUBOTA – 3. svibnja 2014. 
II. Paklenica Trail  - trekking utrka www.paklenica-avanturist.com
08:00 Ultra i Light kategorija start na  Trgu Zukva, Seline
09:00 Jogging kategorija start  na Trgu Marasovića

Kanjon Velike Paklenice
10:00 – 13:00 top rope natjecanje za penjače početnike / smjer Hugga Wagga
XV. Big Wall Speed Climbing – PAKLENICA 2014.
10:00 - BWSC natjecanje u ženskoj kategoriji
16:00 BWSC natjecanje u muškoj kategoriji
21:30  Proglašenje pobjednika i koncert na Trgu Marasovića

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.