Hrvatski radio

Radio Zadar

Blažević: Ovo je lista srama ove Vlade!

17.07.2014.

12:23

Autor: Nikola Barač

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučer je objavljena lista poslodavaca koji ne isplaćuju plaće. U Zadarskoj županiji je ukupno 92 tvrtke, ali njih 50 duguje samo jednu plaću. No, jeli ova lista ikome išta znači i jeli pravedno sastavljena provjerili smo u razgovoru sa sindikalistom Ivicom Blaževićem koji poručuje: "Ovo je lista srama ove Vlade!"

Više od pola godine postoji zakon koji zatvorom kažnjava poslodavce za neisplatu plaća. Prema do sada dostupnim informacijama do sada je procesuirano samo njih šestero. Upravo zbog toga – ističe sindikalni povjerenik PPDIV-a za Dalmacviju Ivica Blažević.  "Ovo je lista srama ove Vlade! Naime, ako  već 7 mjeseci postoji zakon koji kažnjava do 3 godine poslodavce koji ne isplaćuju  plaće, a samo ih je 6 optuženo" – istaknuo je Blažević.

Zakon je nedorečen, jer se plaće i dalje mogu isplaćivati bez da se plate porezi i doprinosi. "Imamo takvih tvrtki na području cijele Dalmacije i tako dalje, radnici gube porezne olakšice, nisu plaćeni porezi i doprinosi, ne mogu dobiti povrat poreza. I sve se to događa a da nitko za ništa ne odgovara" – upozorava Blažević koji predlaže da se ugledamo na članice Euuropske unije koje imaju dobre zakone koji se i primjenjuju…

"Ma sad se ja pitam, tko je tu lud? Umjesto da mi od pametnijih ljudi, ako ništa drugo barem prepišemo zakon, dovodimo se u neugodnu situaciju. Ma zamislite, tko će se sutra sramiti zato što se našao na toj listi" – pita se Blažević.

Ovakva lista nema smisla, trebalo ju je dobro pročistiti dodaje Blažević, jer na njoj postoje i tvrtke koje ne plaćaju plaće zbog toga što im primjerice država, grad ili općina nije platila neki posao, pa nemaju za plaće. Trebamo se ugledati na države zapadne Europe zaključio je Balžević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.