Hrvatski radio

Radio Zadar

Bolest plavog jezika i u Zadarskoj županiji

14.11.2014.

17:29

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo poljoprivrede izvjestilo je o pojavi bolesti plavog jezika na području tri županije: Zadarske, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske. Radi se o virusno-zaraznoj bolesti ovaca, koza, goveda i drugih preživača. Prenose je insekti, komarčići iz roda Culicoides. Bolest plavog jezika nije zoonoza (od nje ne obolijevaju ljudi), a najveće ekonomske štete od pojave bolesti proizlaze iz restriktivnih mjera koje se odnose na promet živim životinjama.

Bolest plavog jezika potvrđena je i u svim zemljama u okruženju (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Mađarska, Italija) te i šire Rumunjska, Bugarska, Makedonija i Grčka. U svim zemlja cirkulira isti serotip virusa, serotip 4. Posljednji puta BPJ potvrđena je u našoj zemlji 2005. godine

Do 14 studenoga 2014. bolest je Hrvatskoj potvrđena na ukupno 18 gospodarstava, dokazana je u ovaca, koza i goveda, a radi se mahom o gospodarstvima s ekstenzivno držanim životinjama.

Veterinarske službe na terenu redovito obilaze gospodarstva koja drže preživače te provode epidemiološka istraživanja kao i dodatne mjere potrebne za sprječavanje širenja bolesti propisane važećim zakonodavstvom.

Zbog načina prijenosa bolesti putem komaraca, zaraženim područjem smatra se područje u krugu polumjera od 100 km od mjesta gdje je potvrđena bolest, a ugroženo područje obuhvaća dodatnih 50 km. Mjere propisane zakonodavstvom provode se na gospodarstvima u radijusu od 150 km. Zbog veličine područja na kojem se moraju redovito provoditi mjere kontrole i sprječavanja širenja bolesti molimo medije za strpljenje i razumijevanje, a o svim novim informacijama javnost će biti pravovremeno informirana, priopćili su iz Ministarstva.

Na zaraženom i ugroženom području:
- zabranjuje se premještanje životinja, s ili na gospodarstvo,
- zabranjeno je održavanje sajmova za preživače do 08. prosinca 2014. godina,
-obvezno je zatvaranje životinja za vrijeme aktivnosti vektora, gdje je to moguće,
- posjednicima se preporuča redovito tretiranje životinja, objekata u kojem borave životinje i njihovog okoliša, odobrenim insekticidima i/ili repelentima protiv komaraca kao i održavanje površina oko gospodarstva;
- provodi se usmrćivanje životinja prijemljivih na oboljenje koje pokazuju teške kliničke znakove bolesti plavog jezika te se neškodljivo uklanjaju lešine uginulih životinja.

Promet živim životinjama odvija se pod posebnim uvjetima pa je tako dozvoljeno premještanje životinja prijemljivih na oboljenje:

- unutar zaraženog područja, pod uvjetom da na dan otpreme životinje koje se premještaju ne pokazuju kliničke znakove bolesti plavog jezika;

- unutar ugroženog područja, pod uvjetom da na dan otpreme životinje koje se premještaju ne pokazuju kliničke znakove bolesti plavog jezika;

- iz zaraženog područja u ugroženo područje, isključivo u svrhu upućivanja životinja izravno na klanje, pod uvjetom da su ispunjeni odgovarajući uvjeti.

Provoz preživača s područja koja nisu pod restrikcijom kroz zaraženo i ugroženo područje dozvoljava se ako su prijevozno sredstvo i životinje prijemljive na oboljenje na mjestu utovara tretirane odgovarajućim insekticidnim i/ili repelentnim sredstvom. Ukoliko se životinje upućuju izravno na klanje, nije ih potrebno tretirati.

Dijagnostičke pretrage uzoraka provode se u laboratoriju Hrvatskog veterinarskog instituta -Zavod Split, Nacionalnog referentnog laboratorija za bolest plavog jezika.

Pozivaju se posjednici goveda, ovaca i koza na odgovorno ponašanje te da svako oboljenje životinja žurno prijave nadležnom veterinaru kako bi se pravovremeno poduzele sve mjere potrebne za sprječavanje daljnjeg širenja bolesti na druga gospodarstva.

Mole se posjednici životinja da na svojim gospodarstvima mogućnost razvoja ličinki komaraca svedu na najmanju moguću mjeru. U tom smislu potrebno je ukloniti ili isprazniti vodu iz svih predmeta (npr. bačve, kante, prazne lončanice te podlošci za lončanice, auto-gume i sl.) u dvorištima. Vodu za zalijevanje vrtova treba redovito trošiti, voda ne bi smjela stajati duže od 3 dana u posudi za zalijevanje. Rezerve vode potrebno je hermetički zatvoriti poklopcima ili na neki drugi prihvatljiv način. Mjesta na kojim se može zadržavati kišnica potrebno je zatrpati.

Više informacija o bolesti kao i upute za posjednike dostupne su na web stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane www.veterinarstvo.hr .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.