Hrvatski radio

Radio Zadar

Boranka u studenome obnavlja požarište Kožino

26.09.2019.

14:48

Autor: M.S.

Boranka u studenome obnavlja požarište Kožino

Boranka u studenome obnavlja požarište Kožino

Foto: - / -

Na jesen kreće obnova požarišta u Kožinu čime se implementira projekt Boranka koji je danas predstavljen od strane Minstarstva šuma, Saveza izviđača predstavnika GSS a i zadarskog župana Božidara Longina.

 

Riječ je o edukativnim aktivnostima koje će o prevenciji i sanaciji požarišta te razvijanju tzv. zeleno - plave obale, biti održavane i u našem kraju.2018 te izviđači su pokrenuli najveće pošumljavanje te obnovu spaljenih područja Dalmacije a kampanju nazvali Boranka. U sadnji se naime koriste isključivo autohtone i crnogorične vrste. Prije Zadra Boranka je širila znanja i u splitsko dalmatinskohj županiji a tek se čeka prvi val volontera koji će krenuti u Zadru s jesenskim danima, kaže Dan Špicer prvi izviđač Saveza


"Vikend9 i 10 tog studenoga očekujemo od 700 do 1000 volontera koij će obnavljati požarište šume u Kožinu koje je stradalo prošle godine".

 Dakle Boranka se već iskazala po obali a čeka je tek Zadar. Rasadnik Piket U Zemuniku Donjem stara je stvar a iz njega će se dopremati sve sadnice za akcije pošumljavanja požarišta u Dalmaciji. Zadarski župan Longin pamti još iz Hrvatskih šuma kolege s kojima je nekada surađivao na zelenoj Hrvatskoj a ta ideja sada bi mogla postati stvarnost

"Svakako da je cilj da naša obala postane zelena a uz more bila bi idealno zeleno plava za što bi prema pisanju jednog tjednika, prosječni njemački turist platio čak 30 posto skuplji boravak na takvom područuju nego na goleti".

Cijela kampanja snažno je popraćena te je pobrala 300 medijskih objava a na službenim stranicama dosegnula preko milijun i 100 000 korisnika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.