Hrvatski radio

Radio Zadar

Borica se sjećaju na Ugljanu: Pričao je da će biti predsjednik, smijali su se

20.12.2021.

20:41

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Tko je novi čileanski predsjednik

Tko je novi čileanski predsjednik

Foto: Dnevnik / HTV

S velikim su zanimanjem predsjedničke izbore u Čileu pratili na otoku Ugljanu. Borićevi pradjed i prabaka s otoka su u Čile otišli prije više od 120 godina. S rodbinom na Ugljanu održava kontakte, a novi je predsjednik Čilea na otoku s kojeg potječe bio 2010.

Među obiteljskim uspomenama Zdenka Borić čuva fotografiju bračnog para koji je s Ugljana otišao u Čile, Gabrielova pradjeda i prabaku. Čileanskom predsjedniku rođakinja je u trećem koljenu. Kada se povezala s njegovim stricem preko društvenih mreža, posjetio ju je i Gabriel Borić.


- Gabriel je bio u trećoj "turi" rođaka koji su došli iz Čilea, posjetio nas je dok je dvojicom braće bio na proputovanju Europom, rekla je Zdenka te dodala kako ga i nakon gotovo 12 godina pamti po ozbiljnosti.

- Pamtim koliko je bio ozbiljan i koliko su ozbiljni bili ti njegovi razgovori, bez 'small talksa' što bi rekli Englezi, kaže Zdenka. Tada sam mu rekla: Kad postaneš predsjednik jednog dana ćeš avion poslati po mene.


Njegovih predsjedničkih ambicija sjećaju se i ostali rođaci. - On je priča kako će jedan dan postati predsjednik Čilea, smijali smo se tome i samo smo rekli: da, da, da... Došao tu, 25 godina je imao, prisjeća se Domagoj Kombura s Ugljana.


Upravo iz kuće na otoku Ugljanu predak čileanskog predsjednika otišao je trbuhom za kruhom na drugi kraj svijeta zajedno sa suprugom i bratom. I danas kažu da je Borića više u Čileu nego na otoku Ugljanu. Ondje su se, kažu Ugljanci, dobro snašli.


- Čast mi je da su se svi dobro snašli u Čileu i da su tamo poznati, od nadbiskupa koji je u Punta Arenasu, Vladimira pa da svih ostalih i eto na kraju do gospodina Gabriela, rekao je Šime Borić, rođak Gabriela Borića.


Novoizabranom čileanskom predsjedniku stigle su brojne čestitke.


- Jutros smo uputili službenu čestitku u ime općine i svih stanovnika, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati u budućnosti, ali zašto ga ne pozvati i u službeni posjet kao predsjednika Čilea, rekao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.


Gabriel Borić može očekivati još jedan poziv s otoka Ugljana, ovaj put nakon što je ostvario svoj san i pobijedio na predsjedničkim izborima.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.