Hrvatski radio

Radio Zadar

Brodica potonula kod Molata

02.06.2014.

10:51

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučer navečer, 1. lipnja u 19.18 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je od strane očevica putem dojavne službe 112 obavijest o nasukanju brodice kod otoka Molata, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Zadar, čiji djelatnici su u koordinaciji sa službenicima Pomorske policije u intervenciju uputili najbliže policijsko plovilo.

Dolaskom n poziciju nasukanja kod otoka Mali Tun, nedaleko Molata, utvrđeno je kako se nasukala brodica tipa „Galeb“, luke upisa Brgulje sa jednim članom posade (rođen 1936. godine), koji je ujedno i vlasnik brodice. Odsukavanje policijskim plovilom nije bilo moguće zbog plićine i nepristupačne obale, stoga je brodolomcu ponuđen prijevoz do obale, a odsukavanje brodice slijedećega dana, no u međuvremenu je u pomoć pristigao nećak brodolomca te je vlastitim plovilom odsukao brodicu, koja je nažalost potonula na oko 15 metara od mjesta nasukanja.

 

Pretpostavlja se da je uslijed nasukanja trup brodice pretrpio oštećenje koje je pomicanjem brodice uzrokovalo nagli prodor mora i potapanje. Vlasnik brodice potom je neozlijeđen zbrinut na policijskom plovilu i prevezen do mjesta stanovanja, dok su očevid zbog potonuća obavili djelatnici Lučke kapetanije Zadar danas ujutro, te su utvrdili da osim matrijalne štete na potopljenoj brodici nema zagađenja mora niti morskog okoliša. Vlasnik brodice ima obaviti privatno uklanjanje potonule brodice iz molatskoga podmorja, izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.