Hrvatski radio

Radio Zadar

Bubnjar: Uz Biljane, u Škabrnji želimo Nadin, Goricu i Galovac

19.03.2014.

12:42

Autor: Nikola Barač

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ekolozi i dio mještana odavno se protive gradnji Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. No, političari su započeli borbu za vrijednu ekološku rentu koja će se ubirati od budućega Centra. Načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar bi rado svojoj općini pripojio Biljane Donje, ali i Nadin, Goricu i Galovac.

ŽCGO trebao bi se graditi u Biljanima Donjim koje trenutačno administrativno pripadaju gradu Benkovcu. No, ako se tamo Centar već mora graditi, načelnik općine Škabrnja Nediljko Bubnjar želi to mjesto pripojiti svojoj općini, a samim time i ubrati buduću ekološku rentu koja će se dobivati iz tog Centra. "Ja to jasno govorim, cijela inicijativa oko Biljana je vođena i tom interesom. Nemam što tu kriti, nije sramota imati interes. Međutim, nisu samo Biljane u pitanju nego i još neka okolna naselja."

A ta druga mjesta, pitamo načelnika Bubnjara, bila bi…"U jednom odnosu smo s mještanima Nadina, Galovca i Gorice. Ali to su za sada samo razmišljanja. Želimo vidjeti atmosferu i probati to osmisliti i stvoriti jednu jaku općinu u centru Ravnih Kotara" – dodao je Bubnjar.

Kako će na ovu inicijativu reagirati mještani još se ne zna. Međutim, gradonačelnik Benkovca Branko Kutija u čijem su sastavu i Biljane Donje, ali i Nadin, Galovac i Gorica izričito se protivi ovoj inicijativi. Ističe da o ovoj temi uopće nije niti razgovarao s prvim čovjekom Škabrnje.

      "Pa nismo razgovarali niti za to ima potrebe, zato što to još nije ništa službeno. Dali će netko šetati po pojedinim naseljima i imati neku inicijativu, to je stvar pojedinca. iako on nije fizička osoba već načelnik općine. Ali ponavljam, mi nikakav dokument iz općine Škabrnja nismo dobili, a ako ga dobijemo naravno da ćemo razgovarati. Moj osobni stav je da se izričito protivimo" – rekao je Kutija. Međutim, ta cijela inicijativa je na klimavima nogama – jer kako ističe Kutija, općinari iz Škabrnje do sada nisu ništa učinili za gradnju Centra.

U zadarskom HDZ-u se o tome službeno još nije niti razgovaralo, pa danas nije moglo do komentara. A kako o prekrajanju općinskih granica odlučuje Sabor, za stvaranje jedne nove velike općine u Ravnim Kotarima trebat će puno mudrosti.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.