Hrvatski radio

Radio Zadar

Budućnost - ekološka proizvodnja

27.06.2015.

11:06

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stotinjak vlasnika OPG-ova te još deseci njihovih kolega iz nekoliko europskih zemalja od petka u Biogradu sudjeluju na trodnevnom LAG-festivalu.

Uzduž biogradske rive stotine štandova s autohtonim proizvodima. Nije lako, kažu nam proizvođači, opstati i biti uspješan.  No, mnogi od njih vide priliku upravo u plasmanu svojih proizvoda tijekom turističke sezone. Tako i lokalna akcijska grupa Adrion, koja okuplja OPG-ovce s makarske rivijere i podvelebitskoga područja. 

Svoju priliku na Jadranu vide i brojni proizvođači s kontinenta. I mi imamo što ponuditi, kaže Dragica Vučković iz oklice Slavonskoga Broda.

U Hrvatskoj je oko 180.000 OPG-ova, no ta brojka varira. Stotinjak tisuća je u sustavu potpora. Možda imamo malo previše OPG-ova, smatra ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je festival i otvorio. Napomenio je kako je našim poljoprivrednicima u predstojećem razdoblju na raspolaganju više od četiri milijarde kuna iz europskih fondova. To treba znati iskoristiti, a LAG-ovi su upravo ti koji bi poljoprivrednicima trebali pomoći u pripremi projekata za povlačenje europskih sredstava, napominje ministar. 

Dodaje kako ga veseli činjenica da iz godine u godinu raste brojih proizvođača s ekološkim certifikatima, koji osim standardnih imaju i druge potpore. Ministar Jakovina upravo u tome vidi budućnost naše poljoprivredne proizvodnje. Umjesto izvoza pšenice i mesa i uvoza gotovih proizvoda, ministar smatra da na tržište od pola milijarde ljudi najbolje možemo konkurirati ekološkim proizvodima s višom dodanom vrijednošću. 

Jedan od boljih primjera je zadruga Maslina i vino iz Polače, koja je jedna od pokretača LAG-a Laura. Radoslav Bobanović podsjeća kako nimalo nije lako postati ozbiljan ekološki proizvođač. No sve muke brzo se zaborave kada počnu stizati svjetske i domaće nagrade, a to onda i tržište prepozna. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.