Hrvatski radio

Radio Zadar

Čitanje u obitelji

19.12.2014.

09:30

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovo je treća godina kao se u Osnovnoj školi Zadarski otoci – Zadar provodi razredni, školski i nacionalni projekt ČITAMO MI, U OBITELJI SVI uz potporu Hrvatske mreže školskih knjižničara i brojnih nakladnika.

U projektu sudjeluju učenici trećih razreda (3.a, 3.b, 3.c, 3.d) i njihove obitelji koji se kroz pet dana u tjednu druže s knjigom čitajući i razgovarajući o pročitanim knjigama. Ciljevi projekta su razvijati tehnike čitanja i ukazati roditeljima da je najučinkovitiji način svladavanja tehnike čitanja ČITATI PRED DJECOM I S DJECOM i nakon što su naučila čitati.

Jedan od ciljeva je i promocija školske knjižnice kao multimedijalnog i informacijskog središta škole gdje se ne posuđuju samo lektire, nego i popularne knjige za čitanje u slobodno vrijeme različitih žanrova i vrsta.

Projekt ima nekoliko etapa. Početkom rujna knjižničarka Mišela Nežić je s ravnateljem škole Davorom Barićem i učiteljicama trećih razreda ( M. Lovrin, D. Škara, M. Vlasnović i E. Wertheim) razmotrila projekt i u suglasnosti s ravnateljem prijavila školu za sudjelovanje. S obzirom da je projekt prepoznat i usvojen od strane MZOŠ-a i škole, knjižničarka je zajedno s učiteljicama odabirala knjige ponuđene od strane nakladnika. Za svaki razred škola je kupila jedan ruksak s osam knjiga i jednom bilježnicom dojmova u koju će učenik s članovima obitelji pisati svoje dojmove o projektu i obiteljskom druženju s knjigama. Prije same provedbe projekta roditelji su upoznati s ciljem, etapama i ishodom projekta. Knjižničarka je s učiteljicama održala roditeljski sastanak i predstavila putovanje knjižnične naprtnjače te su na taj način roditelji mogli odlučiti žele li sa svojom djecom sudjelovati ili ne. Od ukupno 98 učenika devetoro ne sudjeluje, ali je njihovo naknadno uključivanje dobrodošlo ako se predomisle. 

Projekt je počeo 5. prosinca 2014. i trajat će do 12. lipnja 2015. U naprtnjači je osam knjiga koje u obitelji borave pet dana. Obitelj zajedno čita na nekoliko načina: pola ja - pola ti, ja čitam mami i tati (ili nekom drugom starijem ukućanu), mama i tata čitaju meni, čitamo svi zajedno svatko svoju knjigu, razgovaramo, crtamo i prepričavamo pročitano te pišemo dojmove. 

Kategorije knjiga: CARSTVO DJEČJIH PRIČA, OBITELJSKO DRUŽENJE UZ STIHOVE ILI ŠALE, ISKLJUČIVO ZA RODITELJE, SLIKOVNICA – OBITELJSKA DRUŽIONICA, MALI ISTRAŽIVAČI – POPULARNO-ZNANSTVENE KNJIGE ZA OBITELJ, ODGOJ DJECE I MLADIH – PRIRUČNIK ZA ODGOJ DJECE ZA ODGAJATELJE, RODITELJE I UČITELJE, IGROM DO BOLJEG ČITANJA (KNJIGE ZA SLOBODNO PROVOĐENJE VREMENA), KNJIGOM UPOZNAJEMO KULTURU: KNJIGA O POVIJESTI, KULTURI, GLAZBI ILI TRADICIJI. 

Nakon napisanih dojmova, učenik donosi naprtnjaču u školu i prvih 15 minuta na satu hrvatskog jezika prepričava lijepe doživljaje. Učenici i članovi obitelji naravno ne moraju pročitati cijele knjige (ali mogu ako im se jako svide!), već svaki dan odvojiti po 15 minuta ili pola sata za čitanje. Učenik koji nosi naprtnjaču u svoju obitelj bira se izvlačenjem iz kutije. Prve su učenike u školi izvukle učiteljice, a to su: Karlo Perinović, 3.a (učiteljica Marijana Lovrin), Nika Bašić, 3.b (učiteljica Dijana Škara), Anna Chiara Conjar, 3.c (učiteljica Marina Vlasnović) i Evian Nekić, 3.d (učiteljica Emilija Wertheim). Dalje će učenici izvlačiti jedni druge. Atmosfera se zagrijala, a ne nedostaje ni natjecateljskog duha. Projekt završava odabirom najljepših dojmova, završnim izvješćem te nagradama za najljepše dojmove na razini cijele Hrvatske.

O projektu se više može saznati ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.