Hrvatski radio

Radio Zadar

Civilne žrtve I dalje obespravljene

28.11.2014.

08:07

Autor: F. Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unatoč našoj žrtvi i 20 godina nakon rata mi smo i dalje obespravljeni - upozorili su iz Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata sa sinoćnjeg okruglog stola u Zadru. Njihova predsjednica Julijana Rosandić pozvala je Ministarstvo branitelja da ispuni svoje obećanje i donese Zakon kojim će konačno moći ostvariti svoja prava poput naknade štete za materijalne i nematerijalne gubitke.

Razočarana što to već nije učinjeno, kao i da još uvijek nema popisa civila stradalih u ratu, Rosandić kaže kako je situacija dovedena do apsurda:

Imate situaciju, da su nestali, ubijeni iz istog razloga, eshumirani i identificirani, i imate iza njih dvoje djece. Jedno je dijete branitelja koje je dobilo sve, a drugo je dijete civila koje nije dobilo ništa , ja stavrno neke stavri u ovoj državi ne razumijem. Ako kažem da plaćam participaciju za ono što su nam uradili, oslobođeni su samo 100 postotni invalidi, to je prestrašno, rekla je Rosandić na Okruglom stolu. 

Hrvatska još uvijek ima skroman program socijalne pomoći, a ne pravi program podrške civilnim žrtvama Domovinskog rata - rekla je uvodno Vesna Teršelič predsjednica Centra za suočavanje s prošlošću - Documenta. Unatoč tome što je prošlo već dvadeset godina kaže Teršelič Vladine institucije još uvijek nisu izradile popis civilnih stradalnika, a nije ni formirana radna skupina za izradu Zakonu kojim će se ispraviti ta nepravda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.