Hrvatski radio

Radio Zadar

Crkva don Nedjeljka Ivanova proglasila krivim za pedofiliju - kazna se ne zna

21.02.2014.

14:03

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska nadbiskupija oglasila se danas o slučaju negdašnjeg župnika u Bibinjama, don Nedjeljka Ivanova, svećenika optuženog za seksualno zlostavljanje dječaka. Crkveni sud proglasio je osumnjičenog župnika krivim, kazao je na konferenciji za novinare don Zdravko Katuša, sudski vikar Zadarske nadbiskupije.

Don Nedjeljka Ivanova, umirovljenoga svećenika iz Zadra, crkveni sud je proglasio krivim za pedofiliju. Bivšega župnika Bibinja prije dvije godine javno su prozvala trojica muškaraca, da ih je kao dječake spolno zlostavljao. Potom su sve prijavili i nadbiskupu, koji je pokrenuo postupak. Državno odvjetništvo od kaznenoga je progona odustalo zbog zastare. 

Bivši župnik Bibinja, don Nedjeljko Ivanov, koji je svojedobno nagrađen i općinskim priznanjem na naslovnicama je osvanuo nakon javnoga svjedočenja sada već odrasloga muškarca, koji je o mračim tajnama svojega župnika progovorio na HTV-u prije dvije godine. Počeli su se javljati i drugi, pa je zadarski nadbiskup Želimir Puljić o svemu obavijestio i Vatikan. Pokreće se postupak koji je ovih dana rezultirao presudom. Zadarski crkveni sud proglasio ga je krivim, a kolika i kakva je kazna, sudski vikar, don Zdravko Katuša nije htio otkriti novinarima: 

Ja vam ne mogu govoriti o detaljima kazne. On je kažnjen, donošen je zakon o kaznenom djelu, to je poslano u kongregaciju na ovjeru. To je sve što mogu reći, o detaljima kazne ja ne mogu govoriti. 

Na gotovo svako pitanje odgovarao je s ne znam ili ne mogu reći, ali je jasno i glasno rekao za što je umirovljeni svećenik osuđen: 

Što je on konkretno učinio? Kazneno djelo za pedofiliju.

Na civilni sud don Ivanov neće, a zašto objašnjava glasnogovornik Županijskoga državnoga odvjetništva Slobodan Denona: 

Na temelju poduzetih izvida, utvrdilo se da je za kazneno djelo nastupila zastara , u razdoblju od 1998. do 2006. Ovo stoga što je, prva informacija o učinu kaznenog djela bila početkom veljače 2012.,a za ovo kazneno djelo zastara nastupa  protekom 15 godina. 

Kako tvrde u zadarskoj nadbiskupiji don Nedjeljko Ivanov je prvi svećenik u Hrvatskoj kojega je crkveni sud proglasio krivim za pedofiliju.  

U cjelosti donosimo i pismo žrtvama nasilja koje je napisao zadarski nadbiskup povodom slučaja don Nedjeljka Ivanova i koje je danas objevljeno na web stranicama Zadarske nadbiskupije. 

Gledom na slučaj zlostavljanja sa strane negdašnjeg župnika u Bibinjama, don Nedjeljka Ivanova, koji je već više godina u mirovini u Zadru, javljamo Vam ovom brzom poštom kako je crkveni sud proglasio osumnjičenog župnika krivim. Vi ste svjedočili u tom procesu pa Vam stoga ovo i javljamo. Nakon što su prikupljena svjedočanstva slučaj je s prikupljenim materijalom preveden i u ožujku 2012. prijavljen na Kongregaciju za nauk vjere. Osumnjičenom don Nedjeljku je priopćeno da je proces otvoren, te uz prikladne sankcije i izdane su mu i određene zabrane dok proces traje. O slučaju je izviješćena i policija koja je također saslušala osumnjičenog. 

 Kongregacija je nakon pregleda pristiglih svjedočanstava ovlastila crkveno sudište u Zadru neka osumnjičenom dadne mogućnost obrane osobno ili preko crkvenog odvjetnika. Odredila je također neka se uz pomoć crkvenih sudaca (delegata i dvojice prisjednika) još jednom vrjednuju svi argumenti optužbe i obrane, te provede upravno kazneni postupak i donese odluka u duhu odredbi kanona 1342-1350. Proučivši pozorno sve argumente kažnjivih djela koji se odnose na kan 1395, § 2 i kan. 1387, sudci su došli do zaključka da su u spomenutom slučaju sadržani bitni elementi kažnjivog djela, te ustanovili veliku moralnu odgovornost počinitelja prekršaja. 

 Imajući sve to u vidu proveden je u studenom 2013. upravno-kazneni postupak protiv don Nedjeljka Ivanova, te osumnjičenom priopćena odluka o počinjenju kažnjivih djela. Dekret s obrazloženjem poslan je na Kongregaciju na Nauk vjere na dodatnu ovjeru. A u duhu Kaznenog zakona RH, od 1. siječnja 2013. (čl. 204, st. 4) prijavljena je nadležnim organima u Zadru odluka o izricanju kazni za spomenuto kazneno djelo. 

 Budući da ste svojim svjedočanstvom sudjelovali u spomenutom procesu, javljamo Vam ovim dopisom da je u duhu smjernica Kongregacije za nauk vjere ovaj slučaj završen. Imajući u vidu rane i povrjede koje zlostavljani nose u svojoj duši, Nadbiskupija je zamolila djelatnike u našem savjetovališta, neka onima koji se jave posvete osobitu psihološku i duhovnu pažnju i pomoć u njihovim teškoćama. Svima nam je jasno kako svijet proživljava ozbiljnu krizu vrjednota, a to se onda očituje u nastranom i devijantnom ponašanju, koja nažalost često završe i u zločinima. Urušavaju se, naime, određene etičke norme i ne poštuju moralni propisi. A poznato je kada morala nema, sve je dopušteno. 

 Svemu tomu usprkos Crkva nastavlja svoju mukotrpnu i beskompromisnu borbu za pobjedu dobra. Vi ste se svojim svjedočanstvom uključili u taj proces. Crkva poziva ljude dobre volje, osobito one koji donose društvene norme, propise i zakone, kao i djelatnike medija neka se odvaže i uključe u tu poštenu borbu za obranu ljudskoga dostojanstva. Posebice u obrani onih koji su slabi i nezaštićeni. Zemlja i narod budućih generacija bit će im neizmjerno zahvalni. 

Uz pozdrav u Gospodinu,

 

Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

 

Zadar, 20. veljače 2014.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.