Hrvatski radio

Radio Zadar

Crnopac - novi turistički biser ?

06.11.2014.

11:50

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Među projektima kojima Zadarska županija želi turistički oživjeti zadarsko zaleđe je i projekt SPARC-speleološki centar CRNOPAC. Područje unutar Parka prirode Velebit na kojem se nalazi 250 špilja je biser u kojem su do sada uživali spelolozi, a u budućnosti će i mnogi drugi, kaže Davor Lonić, županijski pročelnik za razvoj i europske procese.

Radi se o složenom projektu za koji treba prvo pripremiti opsežnu i skupu projektnu dokumentaciju jer riječ je o zaštićenim dijelovima prirode:

Mi smo za natječaj Minstarstva turizma, koji je završio krajem listospada pripremili projekt na način da tražimo izradu projektne dokumentacije koja je vrijedna oko milijun kuna. Za onaj dio koji sufinancira Zadarska županija mi smo pripremili sredstva u proračunu. Ukoliko projekt prođe, a nadam se da hoće mi već u proračunu za slijedeću godinu imamo osigurana sredstva za sufinanciranje dokumentacije.

Davor Lonić, županijski pročelnik za razvoj i europske procese govori što će sve obuhvatiti projekt SPARC :

Osmislili smo to na način da nekadašnji motel, koji je radio na ulazu u Cerovačke špilje, u dogovoru sa Hrvatskim šumama dodijelimo na korištenje i uredimo za posjetitelje. Tu će biti recepcija, restoran, smještajni dio, istraživački laboratorij za spelološki turizam, stanica GSS-a, suvenirnica, prezentacijska dvorana gdje će se vidjeti što sve postoji ispod zemlje. U planu je i uređenja gornje i donje Cerovačke špilje, uređenje planinarskih staza na površini Crnopca, kao i obnova planinarskog doma koji već tamo postoji.

Investicija je velika, samo obnova motela procjenjuje se na 5 milijuna kuna, a cjelokupni projekt oko 30 milijuna. Sredstva bi se osigurala iz strukturnih EU fondova. Cilj nije samo očuvati prirodu već i turistički valorizirati tu prirodnu baštinu. Pomirenje jednog i drugog je moguće, koštati će više ali takva područja turistički treba iskoristiti, zaključuje Lonić.

 

 

 

P

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.