Hrvatski radio

Radio Zadar

CRO Demoskop: Raste potpora HDZ-u, protiv Vlade 61,6 posto građana

07.06.2014.

14:24

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Redovito mjesečno istraživanje Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno početkom ovog mjeseca (2.-4. 6.), pokazuje nastavak trenda smanjenja izborne potpore SDP-u uz povećanje prednosti HDZ-a na ljestvici stranačkih izbornih preferencija.

Na ljestvici stranačkih preferencija HDZ je zadržao sam vrh ljestvice, a ispred SDP-a, ORaHa, Hrvatskih laburista i HNS-a. Tako HDZ početkom lipnja bilježi izbor od 22,9 posto (prema 20,2 iz svibnja). SDP je drugi na ljestvici preferencija stranaka s izborom od 19,6 posto (prema 19,7 posto prije mjesec dana, odnosno 23,9 posto prije godinu dana).

Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelazi još samo ORaH dok su Hrvatski laburisti pali ispod izbornog praga. ORaH je značajni dobitnik u posljednjih mjesec dana i stranka Mirele Holy učvrstila se na trećem mjestu (ovaj put s izborom od 12,3 posto prema 9,9% iz svibnja). Tako je ORaH postao najvažniji alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra čime su oduzeli znatan dio birača Laburista koji su donedavno bili glavni skupljači protestnih glasova.

Hrvatski su laburisti sada četvrta stranka s izborom od 4,2 posto (prije mjesec dana 7,4%). HNS u ovomjesečnom istraživanju bilježi izbornu potporu od 2,9 posto (3,4% iz svibnja), jedanko kao i HSS.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.