Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan Grada Obrovca

19.03.2014.

14:56

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečano je danas bilo u Obrovcu koji je proslavio svoj dan i blagdan Svetog Josipa.

A gradonačelnik Ante Župan imao se danas čime pohvaliti. Vjetrovi kojima obrovačko područje obiluje potaknuli su u tom kraju gradnju vjetroelektrana, a ubiranje snage vjetra na tom je području po svemu sudeći tek u začetku. 

Nedavno je pokrenuta proizvodnja vjetroelektrana u Zelengradu, snage 16 megavata. Radi se o investiciji oko 20 milijuna eura. U naredna 2 mjeseca, bit će završena izgradnja velikog polja vjetroelektrane u Kruševu snage 42 megavata. U ovo polje je investirano preko 50 milijuna eura - rekao je obrovački gradonačelnik Župan.

Inače, zadarski župan Stipe Zrilić naglasio je kako je još planirana gradnja 130 megavata vjetroelektrana, koje iako  ne nose značajno zapošljavanje, donose velike prihode jedinici lokalne samouprave zbog renti koje imaju od vjetroelektrana. Ante Župan je najavio i uređenje jezgre grada od kojih je najvažnije rješavanje problema derutne zgrade robne kuće koju je Grad Obrovac otkupio te će se uz pomoć fondova europske unije obnoviti i pretvoriti u tehnološki park za obnovljive izvore energije.

Počasnim građaninom Obrovca proglašen je general Ante Gotovina, a zbog doprinosa u sportu godišnja nagrada grada pripala je poznatom nogometašu Luki Modriću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.