Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan je pomoraca i blagdan Svetog Nikole

06.12.2014.

08:52

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na blagdan Svetog Nikole, pomorci obilježavaju svoj Dan. Kako ističe Sindikat pomoraca njihovi najveći problemi i dalje su vezani uz državnu birokraciju za koju pomorci često znaju biti nevidljivi, kaže voditelj ureda Sindikata pomoraca u Zadru, Luka Mišić. Najčešće poteškoće, dodaje, odnose se na ostvarivanje prava na mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

      Upravo su u tijeku izmjene Pomorskog zakonika. Krajem studenog se u resornom ministarstvu s ostalim socijalnim partnerima raspravljalo o predloženim izmjenama od strane ministarstva. Sindikat pomoraca Hrvatske također je imao svoje primjedbe u smislu izmjena onih odredbi Pomorskog zakonika koje se odnose na mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Tako postoji odredba u zakonima koji reguliraju zdravstveno osiguranje koja kaže da bi pomorac ostvario pravo na bolovanje , pomorac mora 8 dana prije prestanka radnog odnosa dobiti doznake od doktora opće prakse što je praktički za pomorca neostvarivo odnosno nemoguće. To je samo jedan od apsurdnih primjera koji na pomorce nisu primjenjivi - naveo je kao primjer Luka Mišić.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.