Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan narcisa i u programu Radio Zadra

22.03.2014.

07:00

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom Dana narcisa - svjetskog dana posvećenog borbi protiv raka dojke – zadarska sekcija Europa Donna organizira prikupljanje dobrovoljnih priloga na zadarskom Narodnom trgu od 10 do 13 sati. Sudionici će se uživo javljati u program Radio Zadra !

Ovogodišnja akcija će se održati pod motom „ NAJBOLJA SKRB ZA SVE ŽENE“. Organizator humanitarne akcije je Europa Donna s Hrvatskom ligom protiv raka, Hrvatskim senološkim društvom i Hrvatskim onkološkim društvom.

 

Predsjednica sekcije Europa Donna Zadar doktorica Tanja Baturić voditeljici Ani Marušić u programu je kazala...

"Akcijom se u nekoliko gradova u Hrvatskoj nastoji organizirati centre u kojima će raditi stručnjaci nekoliko profila koji bi se bavili isključivom rakom dojke. To bi bila mjesta u kojima bi žene mogle dobiti najbolju skrb od dijagnostike do liječenja. Tu morate imati vrlo skupu opremu i vrhunske stručnjake. Hoćemo li moći dobiti jedan ili dva takva centra u Hrvatskoj ostaje za vidjeti , ali sigurno je da to treba pokrenuti."

 

Kao i svih prethodnih godina, a do sad ih je prošlo već 10, i ove godine akcijom prikupljamo sredstva za poboljšanje liječenja raka dojke, edukaciju žena, te uvjeta za što ranije otkrivanje raka dojke, u fazi dok je još izlječiv. Naši napori pomalo pokazuju ohrabrujuće rezultate. Premda je broj novooboljelih žena još uvijek visok, dobra je vijest da se broj umrlih iz godine u godinu smanjuje, poručuju iz sekcije Europa Donna.

 

Cilj ovogodišnje akcije jest promocija kupnje linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju, a sve u sklopu lobiranja za donošenje nacionalnog programa liječenje raka dojke kojim se smrtnost smanjuje za 15-20%.

 

Zajedno s članicama Zadarske sekcije Europe Donne, djeluju i prikupljaju sredstva udruge žena iz Benkovca, Biograda, Nina te s otoka Ugljana ( u mjestima Kukljica, Kali , Preko, Sutomišćica i Ugljan) i Pašmana ( Ždrelac). Ove je godine domaćin akcije za otok Ugljan, mjesto Ugljan. Udruge žena Điran i Adrija iz Ugljana pripremaju mjesto okupljanja i obilježavanja Dana narcisa. Raspored akcija Dana narcisa ove godine je slijedeći:

 

Zadar – na NARODNOM TRGU od 10 do 13 sati;  Ugljan (OTOK UGLJAN) – na TRGU od 10 do 12 sati; Benkovac – kod TRŽNICE od 8 do 10 sati. Nin – na KALELARGI i ispred TURISTIČKE ZAJEDNICE Grada Nina od 8 do 12 sati;  Biograd – na TRGU FRANJE TUĐMANA od 10 do 12 sati, Vir na TERASI Kotarina od 10 do 13 sati.

 

Od sredstava prikupljenih prošle godine Europa Donna je donirala aparat za limfnu drenažu Odjelu za fizikalnu medicinu Specijalne bolnice za ortopedske bolesti Biograd na moru. Time smo pomogli bržoj i dostupnijoj skrbi za operirane žene s rakom dojke kojima je ova bolnica najbliža. Dobrovoljne priloge možete uplatiti na žiro račun Zagrebačke banke broj: 2360000-1500051495 snaznakom Europa Donna Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.