Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan sjećanja

23.08.2014.

08:45

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - od fašizma i nacizma do komunizma.

Tim su povodom predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrag Matić kod jame Jadovno odali počast stradalima. To je civilizacijska, ali i politička gesta hrvatske države rekao je između ostaloga predsjednik Sabora.

Poslijepodne od 16 sati odat će počast civilima i vojnicima, te ranjenicima iz zagrebačkih bolnica koje su partizani bacili u jamu Jazovku kod Sošica na Žumberku. 

Polaganjem vijenaca kod spomen kapelice Svih Svetih na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera za sve žrtve komunističkog režima Dan sjećanja obilježio je i Županijski odbor HDZ-a Zadarske županije. U 11 sati s gata na Obali kralja Petra Krešimira IV zajedno s Gradskim odborom HDZ-a Grada Zadra spustili su i vijenac u more za žrtve svih totalitarnih režima. 

Povodom Dana sjećanja oglasio se i zadarski gradonačelnik. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:  

U povodu obilježavanja 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, izražavamo poštovanje svim žrtvama tih režima u Europi i Hrvatskoj, te odajemo dužnu počast onima koji su se suprotstavili totalitarnoj vladavini i koji trebaju zauzeti svoje mjesto u svijesti cjelokupne javnosti kao junaci zbog njihove predanosti, vjernosti idealima, časti i hrabrosti.

Građani Zadra doživjeli su, nažalost, u svojoj povijesti i komunizam i fašizam pa je i naše razumijevanje uvećano u odnosu na dvostruko nasljeđe diktature. Čuvajući sjećanja na tragičnu prošlost i počinjene zločine protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava, čuvamo spomen na mnoge nevine žrtve, a njihovim obiteljima izražavamo sućut, razumijevanje i priznanje njihovih patnji. Počast žrtvama i, istovremeno, osuda počinitelja zločina, važni su temelji današnje nacionalne slobode i demokracije, višestranačja, ljudskih prava i svih tekovina suverene i slobodne Hrvatske.

GRADONAČELNIK GRADA ZADRA

Božidar Kalmeta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.