Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan svetog Patrika

17.03.2014.

07:15

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Diljem svijeta slavi se irski nacionalni praznik, Dan svetog Patrika. Sveti je Patrik irski svetac zaštitnik i jedan je od najpopularnijih svetaca u svijetu. Najpoznatija legenda o njemu govori da je objasnio Sveto Trojstvo koristeći se djetelinom s tri lista (poznatom kao the shamrock). Irci su sami poslije dodali četvrti list kao simbol sreće.

       Uz to što je zaštitnik Irske, sveti je Patrik je i zaštitnik Nigerije, inženjera i ljudi koji se boje zmija. Blagdan se slavi i izvan engleskog govornog područja, a najveće se parade, uz Irsku, održavaju diljem SAD-a, Rusije i Japana. Razloge ne treba dugo tražiti jer se proslave vežu za veselu glazbu i zabavu, prijateljstvo i pozitivnu energiju, a pije se pivo, tradicionalno irsko piće.

        Kako su Hrvati i Irci sličnog mentaliteta, nije nimalo neočekivano da su proslave Svetog Patrika zaživjele i u Zagrebu i drugim našim gradovima, pa je tako i kod nas obvezno popiti čašu Guinnessa u nekom od klubova uz, naravno, dobru irsku glazbu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.