Hrvatski radio

Radio Zadar

Dani sunca počinju jazzom.

18.07.2014.

07:37

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas počinje tradicionalni sajam zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira „Dani sunca“. Organizator sajma, udruga „Eko-Zadar“ prvog sajmenog dana, 18. srpnja, umjesto formalnog otvorenja priređuje tradicionalno druženje u zalazak sunca, pa će u 20.30 sati nastupiti zadarski džezisti Ante jeličić Trio.

Sajam se održava do 31. srpnja na Obali kralja Petra Krešimira IV. Radno vrijeme sajma je svakog dana između 8 i 23 sata.  

Na „Danima sunca“ predstavlja se ukupno 16 izlagača, među kojima prvi put Udruga za promicanje i poticanje izrade tradicijskih i umjetničkih suvenira „Toka“ iz Preka  koja dolazisa suvenirima izrađenim od strane članova i članica udruge, Domaća radinost Tamara Krašovac iz Rijeke s  ručno rađenim keramičkim suvenirima i uporabnim predmetima i Domaća radinost Radoslav Kazija iz Zadra čiji je najpoznatiji suvenir „Zadarski barkarjol“. Udruga „Toka“ na sajmu sudjeluje tijekom svih 14 dana, dok se Domaća radinost Tamara Krašovac predstavlja 29. i 30. srpnja, a Domaća radinost Radoslav Kazija od 28. do 31. srpnja. Uz Domaću radinost Radoslav Kazija, na sajmu sudjeluju još dva zadarska obiteljska gospodarstva - OPG Drago Drmić s  likerima, džemovima, mediteranskim začinima  i kozmetikom  i OPG Mladen Jezidžić iz Zadra s medom i pčelinjim proizvodima.  Tijekom prva dva sajmena dana, 18. i 19. srpnja Dom za odrasle osobe Zemunik ponudit će proizvode koje su  načinili korisnici Doma,  a riječ je o odjevnim i ukrasnim predmetima od vune izrađenima na tradicionalni način Ravnih Kotara, te maslinovom ulju i proizvodima na bazi lavande. Ekstradjevičansko maslinovo ulje 22., 23. i 24. srpnja donosi OPG Ratko Romić iz Briševa. Tijekom čitavog trajanja sajma sudjeluju OPG Aralica iz Šibenika koji ponudu rakija, likera, džemova i maslinovog ulja ove godine proširuje  kozmetikom, OPG Vicencinović-Hergouth iz Gornje Gračenice s voćnim likerima i rakijama, „Šik cipele“ iz Kloštar Ivanića s ručno izrađenim torbama, sandalama i narukvicama,  „Mecena“, obrt iz Ivanca,koji sepredstavlja uporabnim i ukrasnim keramičkim predmetima izrađenim na lončarskom kolu na tradicionalan način, Domaća radinost Vranješ, također iz Ivancakoja donosinakit od prirodnih materijala. Od 18. do 24. srpnja,  bit će tu  i „Duga strana“ iz Zatona kod Šibenika sdžemovima, maslinovim uljem, likerima i rakijama, te mediteranskim slasticama, dok će u drugom sajmenom tjednu, od 25. – 31. srpnja, OPG Štefančić iz Zagreba izlagati proizvode na bazi lavande. Fitoaromaterapeutkinja Nedjeljka Jurin, kreatorica prirodne kozmetike „Danica“,  svoje će sajmeno mjesto imati 19., 20., 21., 26., 27., 28. srpnja, a EKO OPG Bernardić iz Belaja 25., 26. i 27. srpnja ponudit će med, vosak, propolis i pelud za koje od 2011. ima oznaku ekološkog proizvoda. 

 

Najavljeno druženje uz koncert Ante jeličić Tria održat će se na dijelu Rive nasuprot gata u smjeru Morskih orgulja. Uz Antu Jeličića (klavir) trio čine  Josip Marcelić (kontrabas) i Mladen Sugar Morača  (bubnjevi). Jeličić u jazz sastavima svira već petnaest godina, radi kao voditelj u Gradskoj glazbi Biograd i kao učitelj puhačkih instrumenata. Marcelić, profesor gitare u Glazbenoj školi  Blagoja Berse  u Zadru, kao kontrabasist se okušao i u klasičnom repertoaru, sklada i piše aranžmane i nastupao je s nizom estradnih i jazz umjetnika.  Mladen Sugar Morača završio je srednju muzičku školu za udaraljke, a svirao je s  Vojinom Draškojićem, Mišom Blam, Stjepkom Gut i Duškom Gojkovićem, te je pohađao „masterclass“ najvećih jazz bubnjara poput  Carla Alena, Eda Tighpena, Jimyija Cooba, Adama Nusbauma. Na poziv Dude Voriha  priključio se  sastavu The New Tribe i svira sa Sašom Nestorovićem i Davorom Križićem. Osim u Hrvatskoj,  nastupa i u Sloveniji,  Grazu i Makedoniji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.