Hrvatski radio

Radio Zadar

Deložacija u Posedarju odgođena

04.11.2014.

13:10

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odgođena je primopredaja ključeva nekoliko apartmana u Posedarju, koje je investiror Nenad Koljaja po sudskoj presudi zadarskoga Općinskoga suda bio dužan predati jednoj novčarskoj ustanovi iz Austrije i nekolicini fizičkih osoba. Ovrhovoditelj nije mogao provesti ovrhu budući da policija nije pružila asistenciju. Tamo su bili i aktivisti udruge Živi zid, a iz policije poručuju kako će primopredaja će biti provedena naknadno.

Nenad Koljaja, građevinski poduzetnik, prije osam godina ugovorio je kredit s kreditnom ustanovom iz Graza, misleći kako je to dio velike austrijske bankarske kuće. Dobio je oko milijun eura i u Posedarju izgradio četrdesetak apartmana u dvije zgrade:

" Ja sam s njima imao dogovor da prodaja ide, ako ide, i da ću im po prodanom apartmanu dati njihov dio. A, ako neće ići da ćemo se onda podijeliti u kvadratima koje smo izgradili."

S vremenom su počele rasti kamate, prodaja nije išla najbolje, pa je Koljaja predložio da podijele kvadrate. Pola kreditnoj zadruzi - pola njegovoj tvrtki. No, kako kaže, dogovor s bivšim direktorom, a sada savjetnikom, novi direktor nije htio ispoštovati. Prije dvije godine Koljaju su tužili zadarskom Općinskom sudu i sutkinja Dubravka Novaković presuđuje u njihovu korist. Koljaja je i prije tužbe shvatio da je prevaren.

" Prevarili su me na vrlo perfidan način, gdje sam shvatio da apsolutno ne žele poštivati dogovore, nego da žele oteti sve što sam ja radio."Za naše pravosuđe, kaže, poslovanje kreditne zadruge nije sporno, no austrijske vlasti, po njegovu saznanju, zabranjuju im prije tri godine rad u Hrvatskoj, a protiv direktora se pokreće kazneni postupak. Koljaja pokazuje dokument u kojemu austrijsko tužiteljstvo za njega traži desetgodišnju zatvorsku kaznu i smješta ga u kućni pritvor:

" Tog istog Waltera optužuju da je pronevjerio sto milijuna eura, za pranje novca i utaju poreza i gdje kažu da se okoristio, to je sam priznao, preko dvadeset milijuna eura."

Svoju i dokumentaciju iz Austrije Koljaja i još nekoliko hrvatskih građana, koji se smatraju prevarenima, predali su DORH-u i Uskoku i čekaju brzu reakciju. On je kazneno prijavio i zadarsku sutkinju, te od Vrhovnoga suda zatražio izuzeće Općinskoga suda u Zadru.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.