Prva asocijacija na Maslenički most je bura, ma koliko on bio lijep i utisnut u našu povijest i u teškim i boljim vremenima. Da ne mora uvijek biti bure dokaz je naša jutarnja ekipa koja je u cik zore otputovala u mjesto Maslenica kako bi istražila tu općinu podno Velebita.
Prva postaja bila je mjestašce Vulića Dolac sa samo 4 stanovnika gdje je jedna obnovljena štala postala konoba vlasnika braće Pere i Miće Vulića, koju vodi žena s talijanskim i zagrebačkim iskustvom u ugostiteljstvu i kulinarstvu.
Konoba radi samo na rezervacije, a broj zainteresiranih premašuje potražnju. Valjda je zato i stigla druga nagradu za najbolji restoran tradicionalne kuhinje u organizaciji "Dobre hrane". Rade tek od proljeća ove godine, a interes gostiju brzo raste.
Prva žena konobe Stella Pasek otkriva zašto je novi dom našla u zaleđu Zadra.
- Htjela sam oživotvoriti priču braće Vulić, njihovu ideju potkrijepiti izvrsnom gastronomijom.
Lokacija, uređenje, usluga i gastronomija dio je paketa koja mi je ponuđena pa je tako i konoba dio tog paketa.
Jelovnik u konobi promišlja Stella i bitno joj je da je sve autohtono sa tog područja i tu je bitna suradnja s lokalnim OPG-ovima.
- Tartarski biftek sa sirom iz mišine, rikola, dimljeni maslac kojeg samo dimimo, ragu od janjetine što je specijalitet ovog kraja. A za desert, krema od meda od vriska ili ušećereni bademi. Što se vinske karte tiče, ona je mikrolokalna, tj. iz ovog dijela Zadarske županije... Što se koktela tiče izdvojila bih sirup od smokvinog lista koji beremo ispred konobe, kaže Pasek.
Dalje je put odveo našu ekipu do Marijane Šarlije iz mjesta Modrići kojoj su pčele ljubav i centar života.
- Med se jede cijelu godinu i ne stavljati ga u vrući čaj jer sve iznad 40 stupnjeva ubija ljekovitost, kaže Marijana i dodaje kako se ona i suprug pčelarstvom bave 20 godina, a za sve su "krive" bake koje s prenijele tajne pčelarstva na potomke, ističe Šarlija.
Pčele sada hiberniraju, a bude se u drugom mjesecu i počinje ispaša. Bura je ovdje prepoznatljiv i dobro došao znak ali pčelama smeta jer suši biljke pogotovo na kadulju i vrisak. A upravo su to vrste meda uz draču koju obitelj Šarlija radi. Od savjeta koji med koristiti u zdravstvene svrhe najbolji je - kaže - onaj koji nas zemljopisno okružuju.
Iz Zagreba je u Rovanjsku stigao i Nenad Maričić koji živi od hmelja, točnije craft piva, a odabrao je ovaj kraj kroz razgovor sa suprugom gdje je odlučeno da ostavlja 38 godina Zagreba i 25 godina radnog staža i odabire hobi za glavno zanimanje.
- Krenulo se od nule. Pa pogriješiš pa pokušavaš opet i onda iznjedriš american pale ale s ružmarinom. Ja ne radim pivo nego sladovinu, kvasac radi pivo. Pogon je u poslovnoj zoni Lonići, a trenutačno proizvodimo između 4 i 8 000 litara mjesečno. Kroz idući mjesec izbacujemo još dva piva i ukupno imamo 6 vrsta a u planu su još dvije. Imamo kušaonicu i možete rentati prostor za zabavu, ističe Nenad koji nije zadovoljan letargijom ovog kraja kada je popularnost craft piva u pitanju. Vani je craft popularniji, reći naš će sugovornik dok naše Silvi i Marina i dalje oplahnute burom traže nove sugovornike podno Velebita.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.