Hrvatski radio

Radio Zadar

Disciplinski sud kaznio suca Rogića

15.10.2014.

14:17

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kažnjen sam jer se nekima ne sviđa moj način rada - kaže sudac Rogić.

Suci Općinskoga suda u Zadru riješili su više od 3.000 zaostalih predmeta. No, to je još uvijek nedovoljno da predsjednik suda Željko Rogić obrije bradu. To je, naime, obećao učiniti tek kad broj neriješenih predmeta padne ispod 10.000. Sada ih je nešto više od 11.000. No, predsjednik zadarskoga suda tvrdi kako se nekima ne sviđa njegov način rada, pa mu je Sudačko vijeće Županijskoga suda izreklo opomenu, jer je povrijedio sudački kodeks:

I onda se izvršila lobistička organizacija da se izglasa da sam ja povrijedio kodeks sudačke etike. a razlozi su da sam tražio od jedne sutkinje da riješi predmet, i drugi je da sam tražio da se riješi stotinu najstarijih sudskih ostavina. Mene se znači proglašava kršiteljem kodeksa sudačke etike, zato što sam poduzimao radnje u pravcu smanjenja broja neriješenih i to pretežito starih predmeta. Mislim da je to paradoks da se odgovara za to što se trudite da učinite sud ažurnim.


Iza svega, kaže Rogić, stoje njegovi prethodnici u sudskoj upravi, a opomena bi mu mogla biti zaprekom pri kandidiranju za još jedan mandat predsjednika Općinskoga suda u siječnju iduće godine. Rogić se kandidirao i za Državno sudbeno vijeće, ali ga je Ustavni sud odbio, a motiv mu je, među ostalim bio i dosadašnji način zapošljavanja na sudu:

Ljudi su se ranije zapošljavali uglavnom preko veza. Znači ako imaš nekog u sudu radit ćeš u sudu. U posljednje vrijeme toga je sve manje i treba do kraja dokinuti taj način i zapošljavanja i napredovanja.

Na pitanje novinara je li toga bilo na zadarskom sudu - Rogić odgovaraJako puno. Pogledajte prezimena pa ćete onda sami vidjeti. Pogledajte tko je prije radio na sudu, tko sada radi i vidjet ćete da tu ima dosta onih koji su u vrlo bliskim srodstvima p čak i u prvom stupnju.  

Kandididirao se ili ne ponovno za predsjednika suda - Rogić poručuje da njegov eventualni nasljednik treba biti umjetnik da stanje u sudu vrati na razdoblje prije njegova dolaska na čelo Općinskoga suda u Zadru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.